Skip to content

Groentestoofpot met kikkererwten en cactus

Groentestoofpot met kikkererwten en cactus

 

Bij experimentele muziek hoort experimenteel eten. De componist John Cage was daar heel strikt in. Niet dat hij zijn eten ‘experimenteel’ vond, maar hij scharrelde zijn voedsel het liefst bij elkaar zoals hij dat ook met zijn klanken deed, in de vrije natuur, waar planten zijn en klanken, zonder dat mensen daar al te veel hun eigen bedoelingen op loslaten.

 

Daarbij breidde hij het klassieke classificatiesysteem van muziekinstrumenten ook zorgeloos uit met de categorie ‘plantaardig’, wat misschien net zo goed ‘eetbaar’ had kunnen heten. Voor de uitvoering van het stuk Child of Tree, vorig weekeinde in het Holland Festival, hadden de musici van Slagwerk Den Haag gezellig geshopt bij de groenteman. Te beluisteren waren de akoestische eigenschappen van kikkererwten, paksoi, rode paprika, ui, lente-ui, walnoten, wortel, kalebas en cactus.

Voor de laatste was een hoofdrol weggelegd. Versterkt met contactmicrofoontjes, bleek de plant een klankkast met een ongehoord geluidsspectrum. Zelfs het bestrijken van de stekels met een rode paprika leverde een licht sensuele ruiservaring.

Ik wilde natuurlijk meteen weten of je deze plantaardige klankervaring ook kon eten. Cactus is geen alledaags keukeningrediënt, behalve in Mexico. Daar wordt de ‘opuntia ficus-indica’ gecultiveerd, bij ons bekend als ‘cactusvijg’ waarvan vooral de vruchten worden gegeten. De jonge bladeren van de opuntia’s worden in Mexico nopales genoemd en verwerkt in nopalitos (maaltijd gemaakt van nopales). De Nederlandse supermarkt heeft ze niet, maar ze zijn wel online te bestellen bij de Mexicaanse supermarkt MexWorld.nl in Apeldoorn. Ze worden ingelegd geleverd in potten, wat een hoop gedoe scheelt met de stekels. Ze hebben potten met hele cactusbladeren en potten met reepjes ’tender cactus’ (nopalitos) van La Costena. Die zijn het lekkerst.

 

Spoel de reepjes cactus goed af met water en laat ze uitlekken. Laat olie, chilipoeder, paprikapoeder en pimentpoeder heet worden, bak er de ui in. Voeg paprika en cactus toe en roerbak even. Doe er de kikkererwten bij en de bouillon. Breng aan de kook en laat dan ongeveer 20 minuten op zacht vuur sudderen. Voeg na een kwartier het wit van de paksoi toe en laat nog even meesudderen. Roer op het laatst het groen van de paksoi erdoor en breng het geheel op smaak met peper. Eet met rijst of couscous.

 

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen:
300 gr. nopales (cactus)
olie
1 theel. chilipoeder
2 theel. paprikapoeder
1 theel. piment
1 rode ui, in ringen
1 rode paprika, in stukjes
1 blik kikkererwten (400 gr)
250 ml bouillon
1/2 struik paksoi, in reepjes (houd het witte en groene gedeelte gescheiden)

Back To Top