Skip to content

Conophytum burgeri – deel 6/6

Conophytum burgeri – deel 1: succulenta.nl/conophytum-burgeri-deel-16/
Conophytum burgeri – deel 2: succulenta.nl/conophytum-burgeri-deel-26/
Conophytum burgeri – deel 3: succulenta.nl/conophytum-burgeri-deel-36/
Conophytum burgeri – deel 4: succulenta.nl/conophytum-burgeri-deel-46/
Conophytum burgeri – deel 5: succulenta.nl/conophytum-burgeri-deel-56/


Doorbrekende bloemen
Wanneer helemaal kaal gepeld, is goed te zien hoe transparant het plantenlichaam van een Conophytum burgeri eigenlijk is. Toen ik de bloem van de ene bloeiende C. burgeri ontdekte, heb ik uiteraard ook gelijk de andere plantjes die ik had bekeken, om te zien of deze ook zouden bloeien. Ik zag geen bloemen, maar bij een van de andere plantjes zag ik middenin het transparante plantenlichaam wel iets. Het was lastig te zien wat het was, maar het was zeker geen normaal weefsel van een plantenlichaam. Ik veronderstelde dat ik een bloem in wording zag, die zich langzaam in een richting van de buitenzijde begaf. Een paar dagen later bleek ik mezelf gelijk te kunnen geven, en zag ik de tweede bloem bij deze plant verschijnen.

Van bijna alle mesemsoorten verschijnt de bloem in een opening tussen de twee afzonderlijke bladparen. Het bladpaar zelf blijft ongeschonden. Er zijn echter een paar mesemsoorten waar de bloem zich letterlijk door de epidermis van de plant heen moet werken; Muiria hortenseae, Conophytum hammeri en natuurlijk Conophytum burgeri. Bij een Muiria hortenseae doorboort de bloem de harige epidermis wanneer de plant in zomerrust gaat. Op dat moment wordt het plantenlichaam zacht (waardoor je waarschijnlijk ten onrechte het idee krijgt dat je Muiria aan het rotten is), waardoor de bloem zich betrekkelijk makkelijk door de epidermis heen kan werken. Bij C. burgeri en C. hammeri gebeurt dit op het moment dat de plant eigenlijk net in groei is.


Dit artikel is in een Engelse vertaling eerder verschenen in Mesemb Study Group bulletin volume 30, nummer 3, juli 2015.

Back To Top