Skip to content

Conophytum burgeri – deel 1/6

Een van de meest intrigerende succulenten zou voor mij Conophytum burgeri zijn. Een mooi klein koddig plantje. Of een succulent nou wrattig is als een Pseudolithos migiurtinus, harig als een Muiria hortenseae, plat als een Conophytum ratum, of kegelvormig als Conophytum burgeri, elk plantje is op haar eigen manier charmant. Niet lang nadat ik een grote mesemliefhebber werd, wilde ik erg graag een Conophytum burgeri…!

Ik ben al sinds 1995 enthousiast met succulenten bezig. Maar pas sinds 2010 ben ik geïnteresseerd geraakt in mesems, en winteractieve succulenten. Wanneer ik het heb over winteractieve succulenten, bedoel ik succulenten die hun voornaamste groeiperiode hebben in het najaar en het voorjaar, en in mindere mate in de winter. Ook in deze periode bloeien ze. Veel mesems zoals Conophytums bloeien in het najaar, sommige soorten waaronder Conophytum chrisocruxum in het vroege voorjaar, en tijdens de donkere dagen zijn het vooral de Massonia’s die de winter opfleuren.

Hoewel het principe van het groeiritme van winteractieve succulenten makkelijk te begrijpen is, had ik er in het begin wel wat moeite mee. Informatie dat je over de cultuurwijze via verschillende bronnen tot je krijgt leek wel een beetje met elkaar te conflicteren. Het voornaamste probleem was wanneer de ene bron het had over seizoenen, en de andere kalendermaanden noemde wanneer het ging over het geven van water. Toch wel een aardig verschil als je zelf in het noordelijk halfrond woont en men het heeft over planten die in het zuidelijk halfrond voorkomen. Het was niet altijd duidelijk of een bron verwees naar de oorspronkelijke leefomgeving van een plant, of verwees naar een plant in cultuur in het noordelijk halfrond. En in welke halfrond woont de betreffende auteur dan? Dankzij het boek “The new growing the mesembs” door Ed Storms was het principe ineens een stuk beter te begrijpen. Dit kleine en goedkope boekje kan ik iedere liefhebber van mesems of winteractieve succulenten in het algemeen van harte aanraden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHoewel ik nog niet erg veel ervaring had met het verzorgen van winteractieve succulenten, had ik toch een C. burgeri hoog op mijn wensenlijstje staan. Een C. burgeri is over het algemeen niet echt te koop op succulentenbeurzen. Dus als je er eentje wil, zal je het zelf vanuit zaad moeten opkweken. Gelukkig is zaad wel beschikbaar, hoewel niet bij veel leveranciers. De Mesemb Study Group en Mesa Garden kunnen hierin voorzien. En als je geluk hebt, kan je ook een plantje krijgen van een andere liefhebber. Ik had het geluk dat ik 25 plantjes van hazelnootgrootte kon aanschaffen van iemand die de collectie wilde inkrimpen. Doordat ik nog niet erg veel ervaring had met C. burgeri wist ik niet of ik de planten wel in leven zou houden. Maar ik moest het proberen! Al snel realiseerde ik me dat ze goed groeiden, en sindsdien zijn ze zelfs in grootte verdubbeld en schurken ze goed tegen elkaar aan in het potje.

Na drie jaar ontdekte ik ineens op een oktoberdag dat een van de C. burgeri een bloemknop had. Reden om blij te zijn, want een bloem is altijd een mooie bevestiging dat je goed bezig bent. Ongelukkig genoeg bleef de bloem die dag dicht, temeer het een donkere dag was. Maar het voelde in ieder geval alvast als een overwinning.

(Wordt vervolgd…)

Back To Top