Voor een leuk uitje: Tuinen & Arboretum Trompenburg staat het weekend van 8 en 9…
Crassula deceptor
Onder de Crassula’s vinden we vele prachtige mimicry plantjes. Deze Crassula dankt haar naam deceptor (= bedrieger) aan het feit dat de grijsgroene met pikkeltjes bezette rozetten op kleine hoekige steentjes lijken en op de groeiplaatsen in klein Namaqualand (Zuid Afrika) helemaal niet opvallen tussen de kwartssteentjes die daar liggen.
Je treft ook wel eens de naam deceptrix (=bedriegster) aan. Een zekere Schoenland (botanicus) heeft dat ooit eens als betere naam voorgesteld. Ik vermoed dat hij bedriegen een eigenschap vond die meer bij vrouwen dan bij mannen past.
Crassula deceptor is qua vorm en grootte een variabel plantje. In de natuur zijn de rozetten 2,5 tot 4 cm in doorsnede en de stammetjes worden ongeveer 8 cm hoog. In cultuur hoger. Het rozetje van de grote foto is ongeveer 2,5 cm in doorsnede. De stammetjes kunnen zich dichotoom delen. Zoals bij veel Crassula’s is de bloei niet zo’n spectaculair maar toch wel sierlijk gezicht. Het plantje vormt meermaals vertakte bloeistengeltjes die ruim 10 cm boven de plant uitsteken en eindigen in een aantal minuscule crèmegroenige bloempjes. Naast de standaard vorm is er ook de variëteit cornuta waarbij de bladeren meer langwerpig en puntig zijn.
Wat de verzorging betreft: volle zon, in de zomer zuinig met water en droog houden in de winter. Oppassen met water over de rozetten.