Skip to content

Conophytum burgeri – deel 4/6

Conophytum burgeri – deel 1: succulenta.nl/conophytum-burgeri-deel-16/
Conophytum burgeri – deel 2: succulenta.nl/conophytum-burgeri-deel-26/
Conophytum burgeri – deel 3: succulenta.nl/conophytum-burgeri-deel-36/


Frisse lucht
Ondanks dat ik een afgesloten ruimte in gebruik heb om mijn winteractieve succulenten veilige voor vorst te houden, is wat betreft frisse lucht gedurende de winter er nog geen probleem ontstaan bij mij. Heel af en toe geef ik een aantal planten wat water tussen december en februari. Vooral de Monilaria’s, Phyllobolus, Mitrophyllums en andere dorstige planten, en een aantal zaailingen. De rest blijft droog. Wanneer er een vorstvrije periode is, laat ik de afgesloten ruimte open. Maar indien er een periode van vorst aankomt, sluit ik de ruimte goed af. De planten zitten dan in een wat vochtige afgesloten ruimte voor soms een lange duur (twee weken is geen uitzondering)

Een Conophytum burgeri houdt er wellicht niet van om langdurig in een afgesloten vochtige ruimte te zijn. Maar voor een korte periode van hooguit twee aaneengesloten weken, ook al is er geen continue luchtcirculatie anders dan die van een ventilatorkachel die bij vorst af en toe wat warme lucht rond blaast, heb ik nog niet kunnen ontdekken dat een van de planten hier een probleem mee had. Ook een waterballonnetje als C. burgeri, die ik weliswaar vooral droog houd in deze weken, is mij niet door de vochtige lucht door rot ontvallen. Sowieso heb ik sterk het idee dat winteractieve succulenten over het algemeen een stuk weerbaarder zijn tegen overmatig vocht. Wel vind ik het nog waardig te vermelden dat alle planten zeer veel frisse lucht krijgen voordat ze in de loop van de vroege winter in de afgesloten ruimte worden geplaatst. Tot dit moment heb ik ook bij erg frisse nachten continu een aantal ramen open staan.

De ramen in mijn kas zijn eigenlijk zo ongeveer negen maanden per jaar continu open. Rond midden maart ontmantel ik de vorstbestendige ruimte voor mijn winteractieve succulenten, wanneer ik geen concrete nachtvorst meer verwacht. Dat is ook het moment waarop de ramen weer open zullen gaan zodat de planten weer veel luchtventilatie zullen krijgen. Onder de ramen leg ik een baksteen, zodat er altijd een open ruimte is van ongeveer tien centimeter hoog.

Zomerrust
Zodra de winter voorbij is en de lente daadwerkelijk is aangebroken, gaan de meeste van mijn winteractieve succulenten in zomerrust. Gedurende deze periode van zomerrust houd ik mijn winteractieve succulenten onder een extra laag schaduwdoek. Afhankelijk van het weer, maar over het algemeen is dit het geval in de maand mei, wanneer het zonlicht weer intens kan worden en er concreet risico kan zijn dat de sluimerende winteractieve succulenten verbrand zouden kunnen raken. Met name belangrijk voor de eenjarige zaailingen, heb ik hiervoor speciaal van hout een stellage gemaakt waarop ik het schaduwdoek kan bevestigen. Deze houten stellage kan ik vervolgens makkelijk op het tablet zetten waar de planten op staan. De planten passen er allemaal makkelijk onder. Zodra de eerste tekenen van ontwaking uit de zomerslaap zichtbaar zijn, haal ik de stellage weer weg en kunnen de planten de zon gebruiken om verder wakker te worden en weer in groei te gaan.

(Wordt vervolgd…)

Back To Top