Skip to content

Het uiterlijk vertoon van de winterrust

Het is soms verbazend hoeveel een plant kan krimpen gedurende een lange winter waarin de plant droog wordt gehouden.

In principe houd ik al mijn planten die in de zomer actief zijn vanaf half september droog, en krijgen ze voor het eerst pas eind maart weer eens water. Alleen de zaailingen die datzelfde jaar gezaaid zijn, krijgen ongeveer eens per maand / eens per twee maanden nog een beetje water met de plantenspuit. Alles dat ouder is dan een jaar moet de lange droge winter op eigen kracht zien te overbruggen.Wat helpt om het vochtverlies te beperken is dat alle planten de winter doorbrengen in een onverwarmde kamer, en soms op hele koude dagen en nachten temperaturen van tegen het vriespunt moeten ondergaan. Op zulke dagen zullen ze door de temperatuur ook niet veel vocht verliezen, en zijn ze ook geheel in winterrust. Dus dat scheelt. Toch zullen ze in de loop van de tijd wel het nodige vocht verliezen. Zeker bij zaailingen is het verschil goed te zien, omdat de massa van de plant zelf gewoon erg klein is. Hieronder laat ik twee voorbeelden zien van zaailingen die in het voorjaar van 2011 gezaaid zijn.

 
Op de foto links Astrophytum asterias, acht kleine zaailingen gezaaid in april 2011, foto genomen in december 2012. Daarnaast Lophophora williamsii, gezaaid in april 2011, foto genomen in december 2012

De zaailingen zijn in een mengsel van leem en zand (ongeveer half om half) gezaaid. Leem wordt zacht als het vochtig is. Dus na een watergift zal je zien dat het mengsel van het leem en zand zich om de basis van de plant drapeert. Als het mengsel eenmaal uitgedroogd is, wordt het hard. Als daarna de plant krimpt (of dood gaat), blijf je de contour van de plant op het moment van het water geven zien.

Na een lange droge winter is zo makkelijk te zien hoeveel de plant uiteindelijk is gekrompen. De twee foto’s laten een beetje zien hoeveel verlies qua massa de zaailingen moeten ondergaan. Op het moment van fotograferen zijn ze nog maar halverwege de winter, en duurt het nog drie maanden voordat ze weer water krijgen.


Dit artikel is in iets andere vorm eerder gepubliceerd op Cactusinfo.nl: http://cactusinfo.nl/index.php/verhalen-van-liefhebbers/97-liefhebbers/397-het-uiterlijk-vertoon-van-de-winterrust

Back To Top