Skip to content

Haworthia truncata

De succulentenliefhebber is doorgaans niet onder de indruk van de bloei van haworthia’s. Aan een sliertige stengel bevindt zich een aantal onaanzienlijke, veelal vuilwitte bloempjes.

Hoe anders wordt het als je één van die bloempjes in close-up bekijkt. De bloemblaadjes van Haworthia truncata lopen uit in tere, sierlijk krullende, transparante slippen. Het geheel doet denken aan een majestueuze zwaan.

truncata 1
Een 7 jaar oude zaailing

Haworthia truncata onderscheidt zich van de standaard haworthia doordat de blaadjes, waarvan het grootste deel zich onder het bodemoppervlak bevindt, niet in een rozet staan maar op één al dan niet gebogen lijn liggen. Daarnaast zijn de bijna verticaal staande blaadjes aan de bovenkant plat waardoor het er op lijkt alsof ze met een mes vlak boven de grond afgesneden zijn (truncata betekent afgeknot). Die doorsnede is bijna rechthoekig zodat de hele plant aan een waaier doet denken. Het bovenoppervlak van de blaadjes is ook enigszins transparant zodat het licht door kan dringen tot het aan de binnenkant gelegen assimilerend weefsel. Het is dus, net als bijvoorbeeld fenestaria, een zogenaamd vensterplantje.

Deze soort is lange tijd vrij zeldzaam gebleven. Toch is ze niet moeilijk te kweken. De groeitijden zijn de april-mei en september-oktober. In de zomer zorgen voor lichte schaduw en zoveel water dat de plant net niet indroogt. De pot moet niet te groot zijn omdat dan de grond na het watergeven te lang nat kan blijven wat rot tot gevolg heeft. De plant is afkomstig uit Zuid Afrika (West Kaap) en is niet kougevoelig.

Zie de Succulenta van april 2014 voor een uitgebreid artikel over Haworthia truncata.

Back To Top