Skip to content

Massonia longipes – deel 6/6

Massonia longipes – deel 1: succulenta.nl/massonia-longipes-deel-i/
Massonia longipes – deel 2: succulenta.nl/massonia-longipes-deel-ii/
Massonia longipes – deel 3: succulenta.nl/massonia-longipes-deel-iii/
Massonia longipes – deel 4: succulenta.nl/massonia-longipes-deel-iv/
Massonia longipes – deel 5: succulenta.nl/massonia-longipes-deel-v/


Kweek in het algemeen
De kweek van een Massonia is niet lastig. Het is een makkelijk plantje,dat niet snel teleur zal stellen. Zo stelt het geen strenge eisen aan het substraat. Zelf heb ik volwassen planten in een zeer mineraal mengsel staan van een helft leem en een helft kiezel. Wanneer de pot uitgedroogd is, is het substraat bij mijn planten zo hard als beton. Dat vinden ze prima. Ik weet dat er ook kwekers zijn die een voorkeur geven aan een veel losser mengsel met een veel hoger organisch gehalte, met ook prima resultaten. Tijdens actieve groei is een Massonia niet vochtgevoelig en zal een geregeld scheut water niet snel problemen veroorzaken. Mijn persoonlijke ervaring met winteractieve succulenten in het algemeen is dat ze minder vochtgevoelig zijn dan zomeractieve succulenten wanneer in volle groei, Massonia is bij mij geen uitzondering.

Op het moment dat M. longipes in rust gaat droogt het bladpaar uit en liggen de bladeren uitgedroogd bovenop de grond, volledig losgeraakt van de bol eronder. Het eerste signaal van uitdrogende bladeren is tevens het moment het geven van water te staken. Vanaf dit moment zet ik de ‘lege’ pot op een schaduwrijk plekje in de broeikas. De bol zit veilig onder de grond, dus ook in volledige zomerrust verwacht ik niet dat de bol verbrandt door intensief zonneschijn en bescherming behoeft. Ik houd Massonia desondanks graag bij mijn andere winteractieve succulenten, die wèl iets meer bescherming kunnen gebruiken. Doordat ik al deze planten in de broeikas houd zullen ze geheel zonder water de hitte van de zomer moeten ondergaan. Tot een nieuw bladpaar in de nazomer verschijnt en de cyclus opnieuw begint. Noot: M. wittebergensis is de enige Massonia-soort die in de natuur in de zomer groeit en bloeit. Alle andere soorten groeien en bloeien in de winter.

Aanbod
Volwassen Massonia’s worden niet veel aangeboden bij succulentenbeurzen. Het enig aanbod binnen Nederland dat mij bekend is, is van www.massonia.com en www.hanshuizing.nl. Zaden van de meeste soorten zijn ook te verkrijgen bij verschillende commerciële internationale zaadleveranciers, hoewel de zaden over het algemeen wel wat duurder zijn dan de zaden van de meeste succulenten. Vooral African Bulbs in Zuid-Afrika (www.africanbulbs.com) is qua aanbod in soorten aan te raden, Silverhill Seeds (www.silverhillseeds.co.za) is ook een bezoek waard. De zaden van mijn Massonia longipes heb ik voor geïnteresseerden aangeboden op het forum van Succulenta, voor zover mijn beperkte voorraad toelaat.

Literatuur
Wetschnig, W. et al. (2012). “Massonia pustulata Jacq. 1791 and M. longipes Baker 1897 (Hyacinthaceae), two frequently misunderstood species – or: how M. pustulata became depressed

Back To Top