Skip to content

Op het verlanglijstje: Ethiopië

Door de Covid-19 maatregelen zijn we zeer beperkt in onze reismogelijkheden. Dat is jammer. Aan de andere kant moeten we voorzichtig blijven en op onze gezondheid en die van anderen letten. Gelukkig hebben we de verhalen en foto’s van eerdere reizen. Op mijn verlanglijstje staan nog meerdere reizen naar bijzondere bestemmingen. Ik kijk nu al uit naar het moment dat we onbezorgd kunnen reizen.

Een paar jaar geleden was het hip om een bucketlist op te stellen en deze af te werken. Op deze list staan de zaken die je zeker een keer in je leven hebt moeten doen. Onder jongeren waren bungy jumpen en het laten zetten van een tatoeage populair. Gelukkig val ik niet in deze leeftijdsgroep. Als je het item op je bucketlist hebt uitgevoerd, dan streep je deze door. Je gaat net zo lang door totdat je de hele lijst hebt afgewerkt. Ik heb geen bucketlist, wel een verlanglijstje met hierop zaken waarvan het mooi zou zijn als ik ze gedaan zou hebben. Zo niet, jammer, maar geen man overboord.

Mijn vrouw en ik zoeken in onze vakantiebestemmingen de combinatie van natuur en cultuur. Omdat we soms naar een bijzondere bestemming willen, kwamen we uit op Ethiopië. Ethiopië is een land met een rijke geschiedenis met nu nog vele mooie plekken om te bezoeken, denk aan in het noorden de eeuwenoude kloosters, de kastelen bij Gondar en de rotskerken. Het zuiden van het land is volgens de reisblogs en reisgidsen ander: ruig en onherbergzaam. Bijzonder en mooi zou de Omo Vallei moeten zijn.

Toen Ethiopië wat hoger op de wensenlijst stond en op enig moment zelfs helemaal bovenaan, ben ik mijn boekenkast ingedoken om me in te lezen op de plantengroei. De meeste aanknopingspunten vond ik in de afleveringen van ‘Euphorbia World’ en van ‘Flora of Tropical East Africa’ uitgegeven door A.A. Balkema Publishers en in het boek ‘Flowers of Ethiopia and Eritrea Aloes and other Lilies’ uit 2003. Met name dit boek geeft een mooi inzicht in de vegetatietypen in het gebied, uiteenlopend van bergbossen, savannes tot semiwoestijnen. Niet alleen de vegetatietypen zijn verschillend, maar ook de voorkomende planten, uiteenlopend van loofbomen, boomvormige euphorbia’s, bolgewassen, aloë’s, sanseveria’s en aasbloemen. Mijn conclusie is dat als je een goede indruk van de planten in het land wil krijgen, dat je dan het gehele land zou moeten doorkruizen.

Waarom we nog niet naar Ethiopië zijn geweest? Dat komt door de onrustige politieke situatie in het land en door de aanhoudende droogte. Het lijkt me fantastisch om er een keer naar toe te gaan.

Nog even geduld hebben.

Tekst: Peter Knippels, foto’s: Wiebe Bosma
Back To Top