Skip to content

Op het verlanglijstje: Big Bend Texas

Door de Covid-19 maatregelen zijn we zeer beperkt in onze reismogelijkheden. Dat is jammer. Aan de andere kant moeten we voorzichtig blijven en op onze gezondheid en die van anderen letten. Gelukkig hebben we de verhalen en foto’s van eerdere reizen. Om mijn verlanglijstje staan nog meerdere reizen naar bijzondere bestemmingen. Ik kijk nu al uit naar het moment dat we onbezorgd kunnen reizen.

Een paar jaar geleden was het hip om een bucketlist op te stellen en deze af te werken. Op deze list staan de zaken die je zeker een keer in je leven hebt moeten doen. Onder jongeren waren bungy jumpen en het laten zetten van een tatoeage populair. Gelukkig val ik niet in deze leeftijdsgroep. Als je het item op je bucketlist hebt uitgevoerd, dan streep je deze door. Je gaat net zo lang door totdat je de hele lijst hebt afgewerkt. Ik heb geen bucketlist, wel een verlanglijstje met hierop zaken waarvan het mooi zou zijn als ik ze gedaan zou hebben. Zo niet, jammer, maar geen man overboord.

Een paar jaar geleden hebben mijn vrouw en ik een reis gemaakt langs de Mississippi in het zuiden van de Verenigde Staten. Eén van de overnachtingen was in een historisch huis in Vicksburg. Tijdens het ontbijt hier kwamen we in gesprek met de andere gasten, een echtpaar uit Texas. Natuurlijk spraken we over wat ons interesseert in de VS en wat onze hobby’s zijn. Toen ik vertelde over mijn interesse in bolgewassen en succulenten (in die volgorde, sorry), vertelden onze medegasten dat we zeker een keer naar National Park Big Bend in Texas moesten gaan. Zij waren hier meermaals geweest en ze hadden met name genoten van de bloemenpracht in het voorjaar. In de zomer was het te warm om het park te bezoeken en er rond te lopen. Ze wisten niet welke planten ze hadden gezien, zo ver ging hun belangstelling niet.

Geïntrigeerd door de verhalen van onze medegasten ben ik me thuis gaan verdiepen in NP Big Bend en de planten die er groeien. Kijkend naar wat er allemaal groeit en bloeit, en dat is meer dan alleen cactussen, is een bezoek de moeite waard. Punt van aandacht is de ligging en grootte van het park. Het park ligt ver verwijderd van andere locaties die we nog willen bezoeken. Daarnaast kent het park een enorm oppervlak: 3.240 km². Ter vergelijking, het oppervlak van de provincie Utrecht is 1.560 km². Het is dus niet een park dat je in een dag doet.

National Park Big Bend kent meerdere vegetatietypen: waaronder bossen, prairies en woestijn. Door deze variatie herbergt het park meer dan 1.000 plantensoorten. NP Big Bend is het meest bekend door de Chihuahua woestijn. Deze woestijn ligt deels in het park, deels in Mexico. Bekende bewoners van deze woestijn zijn Zephyranthes soorten, Fouquieria splendens (Ocotillo), Echinocereus soorten, opuntia’s en Echinocactus horizonthalonius (Eagle-claw Cactus). Ik zou wel een week kunnen rondreizen door het park en mijn ogen de kost geven. Het lijkt me fantastisch om er een keer naar toe te gaan.

Nog even geduld hebben.

Op de foto’s Echinocereus enniacanthus in de Chihuahua woestijn en uitzicht op Chisos Mountains.

Tekst: Peter Knippels, foto’s: Henk Ruinaard

Wil je meer lezen over de planten in National Park Big Bend? Lees dan hier verder:

Back To Top