Skip to content

Home Forums Verzorging Overwinteren van succulenten in de koude kas

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #41497
  Marik
  Deelnemer

  In een week tijd gaat in maart de voor- en achtergevel van ons huis er uit. Ik overweeg om alle planten ( succulenten en een paar bladplanten) voor die ene week terug in mijn koude kas van 3 x 2 meter te plaatsen. De ramen zijn tot aan de grond en ik heb er kweektafels in staan. Plastic noppenfolie aan de verticale kaswanden van glas; maar dat zal niet voldoende zijn. De kas ligt in de kop van Noord Holland op 2 km van zee; wel beschut in de achtertuin. Hoe kan ik deze planten tegen kou/vorst beschermen? Kunt u mij tips geven?
  Ik kijk uit naar jullie reacties,
  Groet van Marik

  #41507
  Aiko
  Moderator

  Over wat voor geslachten hebben we het? Dat helpt al enorm er iets zinnigs over te zeggen.

  Verreweg de meeste cactussen kunnen prima tegen temperaturen van -5C, mits ze al sinds september drooggehouden zijn en ingedroogd. Veel kunnen ook kouder aan tot -10C. Of het zo koud wordt weet ik niet, maar dat gebeurt zeker niet elke winter. Maar in maart mag je er wel vanuitgaan dat het in de nachten bij hooguit -5C blijft op z’n koudst.

  Veel Afrikaanse (blad)succulenten zijn een stuk minder tolerant wat betreft vorst. Een hele lichte vorst is meestal ook geen groot probleem, maar ik zou mijn (winteractieve) succulenten niet echt kouder dan -3C willen hebben. Maar dan heb ik het over winteractieve succulenten zoals Conophytums, Massonia (en andere bolsucculenten). Met Tylecodons, Pachypodiums en Adeniums zou ik een stuk voorzichtiger zijn.

  Maar voor het ene weekje kan je er denk ik wel prima op gokken aan de hand van de voorspelling op https://www.weerplaza.nl/15daagse/?type=eps&r=noordwest. Let hier vooral op de verwachten minimum temperature in de nachten.

  Je kan ook altijd overwegen de meest gevoelige planten op een onverwarmde kamer in het huis te houden (desnoods zet ze ergens op de kast als je geen ruimte hebt) en alles wat redelijk robuust is kan je waarschijnlijk zonder problemen al in de kas terugzetten.

  #41515
  Marik
  Deelnemer

  Hallo Aiko,

  Dank je wel voor het meedenken.

  De planten staan momenteel “op een onverwarmde kamer in het huis “; maar daar kunnen ze niet blijven tot op het laatste moment dat de buitenmuren weggehaald worden van deze rijtjeswoningen. En aangezien ik wel een koude kas met plastic noppenfolie in de tuin heb staan, heb ik het voornemen om ze in die week daar terug te zetten. En als de temperatuur het toelaat, ze eventueel daar te laten staan. De collectie bestaat voornamelijk uit vetplanten, zoals Echeveria en Crassula soorten. Met een enkele cactus daarbij. Ik kan de cactussen eventueel naast de wc zetten; de enigste ruimte waar de bouwvakkers niet komen om te “klussen”. Ik ben niet blij met deze woningverhuurder dat ze dit in de wintermaanden doen!

  Mocht het stevig gaan vriezen, is het dan nog een idee om de planten in de kas in piepschuimdozen of in plastic noppenfolie te verpakken voor die ene week? Ik heb eventueel ook vliesdoek.

  Groet van Marik

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Back To Top