Skip to content

Home Forums Lokale afdeling: Haag- en Westland Lezing over “Op safari in Iran” – dinsdag 26 november 2019

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #20483
  Aiko
  Moderator

  Een uitnodiging voor deze avond van de secretaris van de Haag- en Westland vereniging van Succulenta:

  Uitnodiging voor de lezing van Jan Blokland op dinsdag 26 november aanstaande
  Dinsdag 26 november komt Jan Blokland naar ons nieuwe onderkomen aan in de Wiekslag in Loosduinen. De lezing heeft de titel “Op safari in Iran”. Een niet alledaags land om op vakantie te gaan. Ben je ook benieuwd wat Jan daar heeft gezien en meegemaakt? Kom dan naar De Wiekslag aan de Molenbrink in Loosduinen. De zaal is open om 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur.

  Hieronder de aankondiging van Jan zelf:

  Op safari in Iran (digitale presentatie).
  Op 26 november neemt Jan Blokland ons mee op een bus-safari naar de bergen in Iran. Deze reis was georganiseerd door Harry Jans, een expert in het reizen naar berggebieden waar een grote verscheidenheid aan in het wild groeiende planten te verwachten is. Op 15 april 2017 kwamen uit verschillende delen van de wereld 22 plantenliefhebbers naar Teheran vanwaar de reis begon en 3 weken later ook weer eindigde. Hoewel het belangrijkste doel van deze reis was om een ​​grote variatie van speciale planten te zien, werd ook ruim aandacht besteed aan de prachtige Iraanse cultuur.

  Tijdens de reis kon het gezelschap beschikken over 2 Iraanse gidsen, één met heel veel kennis over de Iraanse cultuur en één die erg geïnteresseerd is in de Iraanse flora. Een zeer ervaren buschauffeur bracht het gezelschap op zeer afgelegen plekken met ongerepte natuur, maar ook naar de plaatsen waar nog van de eeuwenoude cultuur te genieten valt.

  Jan heeft zijn foto- en Videocamera’s meegenomen en een prachtig reisverslag gemaakt. De presentatie is opgebouwd uit een video van de cultuursteden Qom en Isfahan en een uitgebreid bezoek aan het Zagros-gebergte. In een PowerPoint presentatie wordt veel aandacht geschonken aan de rijke flora van dit gebied.

  Het tweede gedeelte van het programma begint met een PowerPoint presentatie van de flora van het noordelijke Alborz-gebergte. De presentatie wordt afgesloten met een video over de hoogtepunten van Teheran en de ontmoetingen in het noorden van Iran.

  Bezoekers van de presentatie zullen verrast zijn van het beeld dat zij van Iran krijgen, de zeer rijke cultuur en bijzondere natuur. De ontmoetingen met de zeer gastvrije bevolking en de grote verschillen in landschappen. De flora van Iran kent veel bolgewassen waaronder botanische Tulpen en Fritillaria’s (Kievietseitjes), maar ook een groot aantal bijzondere bloeiende planten die in Nederland totaal onbekend zijn waaronder een flink aantal Dionysia soorten. Jan Blokland heeft zoals gebruikelijk weer veel macro opnamen in zijn presentatie verwerkt.

  #20646
  Aiko
  Moderator

  Een kort verslag van de secretaris van de Haag- en Westland vereniging van Succulenta over de avond van 26 november:

  Terugblik op de lezing van Jan Blokland in november:
  Jan kwam naar Loosduinen om een lezing over Iran te geven. Jan Blokland heeft voor de tweede keer een groepsreis gemaakt door Iran. Hij is liefhebber van rots en alpine planten. Deze waren hier in grote getale aanwezig. Jan liet eerst de planten afzonderlijk op foto zien en gaf hierbij de nodige uitleg. Daarna had hij een powerpoint presentatie met Iraanse muziek op de achtergrond. Hierbij liet hij ook veel zien van de rijke cultuur die het land heeft overgehouden van de tijd van de sjah. In de pauze verkocht Jan rotstuinplanten en er wisselde vele planten van eigenaar. Het was een zeer geslaagde avond voor de 20 aanwezige leden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Back To Top