Skip to content

Home Forums Lokale afdeling: Haag- en Westland Lezing over biologische bestrijding (en jaarvergadering) – 26 januari 2016

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #7545
  Aiko
  Moderator

  Op 26 januari 2016 houdt onze eigen lokale afdeling een jaarvergadering. Vooraf aan deze jaarvergadering zal een gastspreker een lezing geven over biologische bestrijding.

  #7548
  Aiko
  Moderator

  Secretaris Jan heeft de volgende uitnodiging voor deze avond geschreven:

  Uitnodiging voor a.s. dinsdag 26 januari.
  Externe spreker Maarten komt een lezing geven over de biologische bestrijding met aansluitend de jaarvergadering. Maarten is werkzaam bij een tuinbouwtoeleveringsbedrijf uit Den Hoorn. Hij komt ons vertellen over de biologische bestrijding in de plantenteelt zoals dat in de moderne tuinbouw wordt uitgevoerd. Ondanks dat wij kleine ” tuindertjes” zijn is het hoogst interessant om hier meer over te weten te komen.

  De aansluitende jaarvergadering is er voor U, waar men het Bestuur het vuur aan de schenen kan leggen, het hemd van het lijf kan vragen en problemen door de strot kan duwen. Alleen kielhalen is in de kelder niet mogelijk. Leden laat u horen, kom allen.

  Parkeren, entree en de koffie met wat lekkers zijn zoals gewoonlijk gratis!

  #7547
  Aiko
  Moderator

  Secretaris Jan heeft de volgende terugblik voor deze avond geschreven:

  Een terugblik op de jaarvergadering die vooraf werd gegaan door een lezing van Maarten over biologische bestrijding in succulenten. De jaarvergadering werd bezocht door 21 personen. Hiermee is het bestuur erg tevreden.
  Op de vraag of er leden zijn die een avond of een deel hiervan in kunnen / willen vullen, kwamen er een aantal reacties, o.a. van Remco, Gerard en Rob. Remco heeft beloofd om 23 augustus voor zijn rekening te nemen en staat op de agenda.

  De financiële stukken zijn gecontroleerd door de kascontrole commissie, bestaande uit Peter en Ed en zijn goed gekeurd. De penningmeester werd bedankt voor zijn inzet het afgelopen jaar en zijn zeer nette werk!

  Marian werkt bedankt voor het koffiezetten en het verzorgen van de catering op de avonden in het zaaltje. Ivonne werd bedankt voor het notuleren, het uit typen van het jaarverslag van de secretaris, het vele bakken en het opstellen van de Nieuwsbrief. De beide dames ontvingen een mooi gemengd boeket van de voorzitter!

  #7546
  Aiko
  Moderator

  Ivonne heeft de volgende samenvatting over de lezing van deze avond geschreven:

  Maarten geeft lezingen aan paprikatelers over bijen en bestuivingen. Maar ook over de biologische bestrijding in alle gewassen. Hij geeft deze in Nederland, maar gaat ook regelmatig naar Engeland en Duitsland voor een lezing. Zijn doelgroepen zijn wel de professionele kwekers, maar voor onze vereniging heeft hij eenmalig een uitzondering gemaakt. Zijn eerste bijbaantje was bij Maarten van Zanten in de cactussen (de vader van ons lid, Leon), hierdoor is hij altijd interesse in de cactussen blijven houden.

  De biologische bestrijding gaat niet uit van 100% schoon! Dit kun je alleen bereiken met chemische middelen. De beestjes die je uitzet moeten altijd iets te eten hebben, anders zullen zij ook dood gaan. Zijn lezing werd opgespitst in de volgende onderdelen:
  – Geïntegreerde bestrijding
  – wolluis
  – wortelluis
  – trips
  – mijten
  – diverse insecten.

  Een aantal tips: bij wortelluis: maak een oplossing van water met afwasmiddel erin en spuit dit over de planten. Dit heeft als nadeel, dat het de waslaag van de plant aantast.

  Wortelluis: haal de plant uit de pot, schut alle grond eraf en spoel het wortelgestel uit onder stromend water. Daarna de schone plant terug poten in verse aarde.

  Bij trips is vooral de Californische trips erg berucht. Deze trips komt vooral in de rozen- en chrysantenteelt erg vaak voor en is door het verbod op veel chemische middelen niet dood te krijgen. De trips veroorzaakt geel blad in beide teelten. Je kunt de trips het best signaleren door het ophangen van de gele vangplaten in de kas. De trips kent 7 stadia, waarbij het beestje bij stadium 5 en 6, zich onder de grond bevindt. Dit maakt het bestrijden extra lastig. Bij een temperatuur van 30 graden ontwikkelt de trips deze 7 stadia binnen 2 weken.

  Als er veel mijten in je planten zitten, zie je dit door een heel fijn spinrag op je planten. De mijt heeft een hekel aan vocht. Maar niet in elk jaargetijde kun je succulenten met vocht behandelen! De Lobivia en Coryphanta zijn de meest gevoelige planten binnen de succulenten. Nemazal is een natuurlijk product waarmee je de mijt kunt behandelen. Dit is een product gemaakt van de olie uit de Nemalboom. In deze boom komt nooit ongedierte voor.

  Bij het laatste hoofdstuk kwamen de witte vlieg, bladluis, wortelaaltjes, motten en rupsen aan bod. Elk insect heeft zijn eigen natuurlijke vijand en is in te zetten in de teelt. Ook als particulier kun je biologische bestrijding kopen, maar vaak wel in te grote aantallen. Mocht je belangstelling hebben neem dan contact op met onze voorzitter, Aad . Hij zal dan kijken of er meer belangstelling is, zodat een verpakking gedeeld kan worden.

  Een zeer rake opmerking van Maarten wil ik toch wel plaatsen: De commerciële kwekers geven altijd de buurman de schuld! Terwijl ze zelf de beestjes hebben. Zo ook de hobbyist!

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Back To Top