Skip to content

Home Forums Lokale afdeling: Haag- en Westland De Haag- en Westland vereniging in 2015

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #7529
  Aiko
  Moderator

  Secretaris Jan heeft het volgende stukje geschreven over alle activiteiten waaraan de Haag- en Westland vereniging in het afgelopen jaar aan deel heeft genomen:

  De vereniging in 2015

  3 januari: Nieuwjaarsbijeenkomst in de verwarmde kas en kantine bij John en Frans v.d Linden. Inmiddels tot traditie gebombardeerd om elkaar gezondheid in zaken en gezin en tevens een goede groei en bloeirijk jaar te wensen. Met 27 bezoekers en mevrouw la Paz als huiskok bevordert, werd het een gezellige ochtend met eveneens enige nieuwe gezichten.

  27 januari: Jaarvergadering van onze vereniging.
  Ook dit maal een volle zaal. Zoals gewoonlijk zagen de verslagen er goed uit en onze financiën mogen gezien worden, mede door stipt werk van penningmeester Koos. Belangrijk punt was integreren met de Afdeling Rotterdam. Wat ook goed gelukt is, al blijft het opheffen van een afdeling een verlies. Marian gaf in de resterende tijd op deze avond een foto presentatie van wat ze bij Ubink en Aad gefotografeerd had. Klasse Marian!

  24 februari: Nico Uittenbroek met een lezing over een reis naar één van de warmste woestijnen gelegen in de Mojave Desert, n.l. de Death Valley. Ook nam hij ons mee net boven de Mexicaanse grens n.l. De Anza Borego Desert.
  Een aansprekende lezinggever die zijn sporen al jaren achterlaat in cactusland. Boeiend vanaf het begin tot het eind. Opkomst van 20 personen en dat viel niet tegen. Verloting liep eveneens goed. Dit leverde een blij gezicht op van de penningmeester.

  24 maart: een lezing van Frans Mommers
  Deze huidige voorzitter van de grote Succulenta kwam met echtgenote naar Rijswijk om ons te verrassen met een lezing over Zuid-Afrika. Verleden jaar werd door dit echtpaar dit land bezocht. Plant, dier, mens en landschap kwamen aan bod met schitterende foto’s. Deze avond waren 23 personen in ons zaaltje aanwezig.

  11 en 12 april: Kom in de Kas
  Dit jaar honoreerde we het verzoek van het Bestuur van K.I.K. om een stand te bemannen
  tijdens deze grote tuinbouwmanifestatie. We vonden een onderkomen bij het Tropical plant centrum van Rene v.d.Arend waar we op ons plaats waren, als mens en plant. Veel bezoekers trokken langs onze stand en deze inspanning was op het eind goed voor een nieuw lid. Dank aan Peter, Aad, Koos, Marian en mevrouw la Paz voor de perfecte samenwerking.

  25 april: Algemene Ledenvergadering Succulenta in Trompenburg Rotterdam.
  Deze werd door de secretaris bezocht en men melde geen schokkende zaken. Een lunch en een rondje door het Arboretum maakte het compleet. Organisatie in de zaal was perfect: de lunch werd buiten verorberd, deze viel enigszins in het water.

  28 april: De Doe Avond.
  Een van de leukere avonden is jaarlijks deze avond. Zaaien, enten, en vragen en allen in een kring rondom de tafel: alles kwam aanbod. Het zaad kwam van het Clichéfonds en de overige benodigdheden leverde Aad. Nieuwe leden melde zich aan: Sanne en Simone. Kortom het was weer zeer geslaagd.

  9 mei: Open Dag bij 3 leden: Ook dit was weer een geweldige dag voor onze vereniging.
  3 leden stelden hun kas open voor het publiek. De huis aan huis bladen wijdden er een artikel of agenda punt aan. De dag werd goed bezocht, mede door de bus liefhebbers uit Noord-Brabant die ook de schuur bij Aad als lunch ruimte gebruikte. Deelnemers waren Jan en Ciska, Frans en Aad. De dag was totaal goed voor 160 bezoekers.

  26 mei: Ledenavond: Dit was en avond waarop iedereen iets mocht vertellen over zijn favoriete planten, geslacht, grondsoort of iets anders op succulenten gebied. Zo had iedereen wel iets bijzonders wat vermeldenswaardig was. Ook deze avond werd goed bezocht, was leerzaam en gezellig.

  6 juni: Ubink The place to be voor de succulentenliefhebber!
  Al enige jaren het 1e weekend van de maand juni op de kalender. 50.000 m2 cactussen in vele maten en soorten.
  Gratis entree, koffie en vanwege het jubileum ook nog een koek. Als afdeling stonden we er met planten en veel p.r.
  Tevens hadden we inbreng in de organisatie. Leuk om zoveel bekenden uit vele landen weer eens te zien.

  20 juni: De jaarlijkse uitgaansdag naar leden van de afdeling Zeeland.
  Een geweldige dag waar we op tijd vertrokken met 3 auto’s naar onze vrienden aldaar! Ruimte, rust en cactussen hebben we die dag gezien of meegemaakt. Als afsluiting hebben we een groepsfoto gemaakt die opgeslagen ligt in het archief van de vereniging. Vrienden uit Zeeland: dank voor de hartelijke ontvangst, het zag er allemaal pico bello uit (evenals de smaakvolle bolussen bij de koffie).

  23 juni: Zomeravond bijeenkomst bij vetplantenkwekerij Peter Lock.
  Het was de eerste maal dat we daar als vereniging werden ontvangen. We keken onze ogen uit: naar de soorten en de grote aantallen. Ook het geen gastheer Peter ons vertelde was in hoge mate boeiend. Bij het vertrek mochten zij, die een plant of meerdere hadden aangeschaft, als kers op de taart, een gemengde opgemaakte vetplantenbak uitzoeken.
  Dit werd als verrassing ervaren en in grote dank afgenomen!

  28 juli: Zomeravond bijeenkomst bij cactus- en lithopskwekerij Leon van Zanten.
  Menig lid keek de ogen uit naar een gedeelte van de 2 miljoen cactussen en levende steentjes die geteeld worden op de 14.000 m2 wat het bedrijf aan oppervlakte meet. Er was voor elk wat wils te vergaren voor een vriend of vriendinnenprijs en vooraf en na afloop ging de koffie en de zelfgebakken koek en cake erin als de bekende ketellapper. Op dit bedrijf staat een privé-verzameling van de secretaris van de club.

  25 augustus: Lithops avond met Hans Huizing. Een bijzondere avond over een bijzonder geslacht! Hans kon ons hier heel serieus over vertellen en vermaakte ons met zijn prachtige opnames. De opkomst was goed. De 23 personen, die de avond bezochten, was min of meer een vereiste om een spreker van zover te laten komen. Hans willen we komend jaar nog een keer vragen. Wat bij dezen is geschiedt, n.l 22 maart a.s.

  22 september: Jan Blokland met een lezing over Patagonië. De voorzitter van Groei&Bloei afdeling Leidschendam nam ons mee naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Het was een rotsplantentrip door het gebied waar het altijd waait en behoorlijk koud kan zijn. Zijn meegebrachte planten vonden in de pauze gretig aftrek. Het aantal bezoekers van deze avond was 24.

  27 oktober: Peter met een lezing die hij “Mijn verzameling in 2015” genoemd heeft. Peter debuteerde deze avond als spreker op een cactusvereniging. Zijn opnames, gepresenteerd op de beamer, zijn genomen met zijn foto toestel en voorwaar, van voortreffelijke kwaliteit. Een boeiende, leerzame en gevarieerde presentatie waar alle 18
  bezoekers van hebben genoten.

  24 november: Voorzitter Aad met een lezing over zijn reis naar Mexico .
  4 dames en 16 heren bevolkten het gezellige onderkomen in Rijswijk om Aad zijn beamerpresentatie te volgen. Zoals we van Aad gewend zijn: rustig en mooie opname’s van plant, dier maar vooral veel cactussen. De verloting was goed voor € 24,-. Plantensponsor van deze avond was Frans.

  23 december: de kerstavond en tevens afsluiting van het jaar.
  Het was een avond waarbij de eventuele partner ook welkom was. Heel fijn dat een aantal mensen hier ook gehoor aan hebben gegeven! Deze avond was de organisatie in handen van Marian en Ivonne. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er terug gekeken op het afgelopen cactusjaar. Ivonne had een bingoverhaal geschreven op feiten van het afgelopen jaar. Hierbij was er voor elke gespeelde kaart een prijs te verdienen. Alle 25 personen schreven de velletjes vol, genoten van de zelf gebakken taart, de koffie en het drankje. Dames van de organisatie: bravo!

  Het Bestuur vergaderde 5 maal, mede door de fusie voorbereidingen met de Afdeling Rotterdam.
  We startten dit jaar met 50 leden.
  Het bestuur kan tevreden terug kijken naar het afgelopen jaar.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Back To Top