Skip to content

Home Forums Lokale afdeling: Haag- en Westland Artikel nieuwsbrief "Cultuurtips"

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #7543
  Aiko
  Moderator

  Een paar cultuurtips van Jan:

  Cultuurtips
  Als het goed is staan onze planten in rust: droog en als het even kan koel.
  De lidcactussen die deze zomer buiten hebben doorgebracht staan nu binnen in volle bloei!
  In de kas is geïsoleerd en de verwarming gecontroleerd.
  Lage temperaturen verdragen de meeste van het geslacht Mammilaria, Echinocereus, Lithops, Lobivia en Trichocereus. De Euphorbia e.d mstaan graag wat warmer.
  Zoek bij twijfel over de goede temperatuur van overwinteren naar de standplaatsen in de natuur en ook de manier van kweken speelt een rol.
  Bedenk dat rust, koelte en veel licht bij uw planten positief werkt op de knopvorming voor het komende bloeiseizoen.
  Nu het seizoen achter de rug is, bezoek dan eens http://www.youtube.com en tik “cactussen en vetplanten” in. U kunt dan kennis nemen van verzamelingen over de hele wereld.
  Misschien tijd om weer eens in de hobbyboeken te duiken, of binnenkort zaad te bestellen bij het Cliché fonds van Succulenta: de nieuwe lijst komt in december uit!

  Noodzakelijke toevoeging van mij: niet al onze planten staan in rust. Een groot deel van mijn succulentenverzameling bestaat uit planten die vooral in het najaar, winter en vroege voorjaar actief zijn. Momenteel heb ik bijvoorbeeld een Othonna, verschillende Massonia’s, een Argyroderma, en verschillende Conophytums in bloei. Dat fleurt een winter toch altijd ook een beetje op!

  #7544
  Aiko
  Moderator

  Meer cultuurtips van Jan:

  Deze maand kunt u maar een ding verkeerd doen in de verzameling en dat is te weinig genieten van alles wat groeit en vooral bloeit. Alle planten moeten nu zeker nieuw groei vertonen en indien er een achterblijft of het niet doet zoals u wilt: haal haar uit de pot.

  Controleer op wortel luis, maak haar schoon en na enige dagen drogen kunt u haar opnieuw poten in een schone plastic pot aarde. Geef de planten om de 10 dagen water, de hoeveelheid wordt bepaald door de variëteit, de standplaats en de grote van de plant. Zaailingen en verspeenlingen zijn gevoeliger en moeten iets meer gegoten worden met iets kleinere aantallen liters. Het zaaisel van de Doe Avond moet opgekomen zijn, Het deksel is er inmiddels af en natuurlijk hou u ze uit de volle zon.

  Het enten hebt u geleerd van Aad, dus u kunt aan de slag met goed volgezogen onderstammen en entlingen. Doe het met snel drogend weer in de morgenuren voor een snel herstel van de wond. Snij lelijke zuilcactussen af en leg ze te drogen: over een goede maand kan je die her poten en staan ze geworteld tegen de herfst. Voor grond, potten, advies en vragen kunt u Aad oplaten draven.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Back To Top