Skip to content

Home Forums Lokale afdeling: Haag- en Westland Artikel nieuwsbrief "Cactus legt het loodje door illegale handel"

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #7553
  Aiko
  Moderator

  Een tip van Gerard; een artikel uit de Volkskrant van 7 oktober:

  Cactus legt het loodje door illegale handel
  De cactus staat er slecht voor. Bijna eenderde van alle cactussoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dat concludeert een internationaal team van onderzoekers op basis van de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Door: Cor Speksnijder 6 oktober 2015, 02:00 Cactussen behoren tot de meest bedreigde soorten – ze staan hoger op de IUCN-lijst dan zoogdieren en vogels. Van de 1.480 onderzochte soorten wordt 31 procent met uitsterven bedreigd. Bij zoogdier- en vogelsoorten is dat respectievelijk 25 en 13 procent.
De illegale handel in planten en zaden vormt volgens de onderzoekers, die hun studie publiceren in Nature Plants, de voornaamste bedreiging. De cactus – vooral de zeldzame soorten – en zijn zaden zijn gewild bij kwekerijen en particuliere liefhebbers. De planten worden uit de grond gehaald zonder dat er rekening wordt gehouden met het voortbestaan van de soort. Papierwerk Van de 1.480 onderzochte soorten wordt 31 procent met uitsterven bedreigd IUCN-directeur Inger Andersen zegt dat de omvang van de illegale handel in planten veel groter is dan eerder was gedacht. Ze pleit voor striktere naleving van de Conventie voor Internationale Handel in Bedreigde Soorten. Deze overeenkomst tussen 172 landen moet voorkomen dat dieren en planten uitsterven.
Maar volgens Rogier van de Vugt, hoofd van de kassen van de Hortus Botanicus in Leiden, werkt deze conventie juist de illegale handel in de hand. De regels voor het legaal verhandelen van zaden en planten zijn volgens hem zodanig dat de legale internationale handel ernstig wordt bemoeilijkt. Het papierwerk is zo tijdrovend en duur dat de legale handel het aflegt tegen de illegale. Met name de illegale handel van planten naar Aziatische landen als China en Japan, waar zeldzame cactussen populair zijn, is omvangrijk.
  Water en voedsel: Oprukkende bebouwing en de winning van delfstoffen eisen hun tol. Andere gevaren voor de cactus zijn landbouw en veeteelt. In gebieden waar cactussen van nature voorkomen, worden de planten weggehaald om de grond geschikt te maken voor het boerenbedrijf. In het oosten en zuiden van Brazilië worden 61 soorten bedreigd door kleinschalige veeteelt en 46 soorten door kleinschalige landbouw. Ook oprukkende bebouwing en de winning van delfstoffen eisen hun tol.
Cactussen vormen een essentieel onderdeel van de ecosystemen in Noord- en Zuid-Amerika. Ze zijn van belang voor het overleven van tal van diersoorten. Ze leveren water en voedsel voor de meest uiteenlopende dieren, zoals herten, konijnen, prairiewolven, kalkoenen, hagedissen en schildpadden. Deze dieren helpen op hun beurt bij het verspreiden van cactuszaad. Bloemen van de cactus leveren nectar aan vleermuizen, kolibries en bijen, die op hun beurt de planten bestuiven

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Back To Top