Skip to content

Geert Borgonje (Raalte)

Contact:

Tel.: 0572-354045
Vanuit België: 00 31 572354045
E-mail: gwmborgonje@ziggo.nl

Tarief:

€ 60,- + € 0,19 per gereden en nog te rijden kilometer

Opmerkingen:

Spreker brengt de benodigde apparatuur zelf mee.

Lezingen:

1. Nieuwe Eénjarigen en Kuipplanten
Het gebruik en sortiment zijn de laatste 20 jaar enorm toegenomen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren bv. Deze groep van planten mixen in vaste planten borders, bloembakken, potten, schalen en hanging baskets. Kleurrijke lezing van div. soorten éénjarigen en kuipplanten die soms maar net op de markt zijn.
2. Nieuwe en onbekende houtige gewassen voor de tuin
Sortiment en gebruik van bomen, sierheesters en coniferen. Door vele nieuwe soorten en variëteiten zijn de kwekers er in geslaagd om het sortiment sterk uit te bereiden, b.v. in Magnolia’s, Cornus, Hydrangea en Viburnum soorten. Een constructieve lezing en wordt ingegaan op sierwaarde, groeivorm, bloeitijd, vrucht of besdragend, bladvormen of kleur, bladhoudend of verliezend. Soms zijn de foto’s gemaakt in combinatie met mooie tuinen.
3. Cactussen en andere Succulenten
Kleurrijke opnames van cactussen en vetplanten die in kas, tuin of vensterbank gehouden kunnen worden. Diverse soorten zijn winterhard bv. Sedum en Sempervivum geschikt voor (rots)tuin of in troggen of schalen. Er is vaak een enorme vormen rijkdom in deze groep van planten te zien met exotische kleuren van bloemen.
4. Tuinen met hun Planten, deel 1 en 2
Deze lezing gaat over diverse tuinen van echte tuinliefhebbers en ook enkele commerciële tuinen die ik bezocht heb in voorjaar, zomer en herfst. Sommige liefhebbers hebben een passie voor bepaalde planten groepen die vaak in vele soorten te zien zijn. Geen enkele tuin is hetzelfde en de tuineigenaren spreken zelf vaak vol passie over hun tuin welke vaak voor de bezoeker leerzame momenten oplevert.
5. Bergflora van Europa
Door vele jaren de Europese Alpen te hebben bezocht laat ik u de diversiteit zien van planten die in deze bergformaties voorkomen. Dit kunnen de bloeiende alpenweiden zijn of boven de boomgrens tot de alpine zone waar vaak kussen-vormige rotsplanten voorkomen. De opnamen zijn gemaakt van ong. 1500 meter tot boven de 3000 meter. Voor diegene die de bergen bezocht hebben zal er veel herkenbaarheid zijn en het vakantie gevoel terug komen.
6. Cultuur en Natuur van Israël en Jordanië
Voor deze landen is het bijna onontkoombaar om met deze religieuze groepen zoals Joods, Christelijk en Mohammedaanse groepen kennis te maken. Hier ligt de bakermat van onze beschaving in het verleden. We zullen verschillende bekende Joodse en Christelijke plaatsen bezoeken, maar ook bv. Caesarea, Masada, Dode Zee, Meer van Galilea en Golan Hoogvlakte. In Jordanië de oude stad Jeras, in Amman, de Malik Abdallah Moskee, Amman Citadel en Textiel met sieraden museum. Verder de indrukwekkende burcht Al-Kerak Castle uit de 12e eeuw. Ook bezoeken we de oude geheime stad Petra via de nauwe kloof ‘De Siq’, naar de graftombe ‘De Schat’. Veel is te zien in het oude woestijnachtige landschap met bergformaties als de Wadi-Rum. We eindigen de reis in Eilat aan de Rode Zee.
7. Gebruik en sortiment van bijzondere bol en knolgewassen
Deze digitale dialezing gaat over een groep van planten die voor een plantenliefhebber zeker niet vergeten mag worden en ook steeds meer de aandacht krijgt, omdat een liefhebber zijn grenzen vaak steeds meer verlegd naar bijzondere planten en in dit geval naar deze groep van bol en knolgewassen. Ook komt er op de markt een steeds groter aanbod hiervan doordat er kwekers zijn die zich op deze groep van bollen steeds meer specialiseren. Soms wordt deze groep van bol en knolgewassen in de volksmond wel eens in een woord als ‘bijgoed’ genoemd, ik denk onte­recht. Het sortiment is veel groter dan de klassieke bollen als Narcis, Tulp en Hyacint. Door het gebruik van deze bol en knolgewassen kan een prima combinatie ontstaan met andere planten of heesters op dezelfde standplaats. Vaak gaat het bij deze gewassen in het merendeel om botanisch materiaal en soms kruisingsproducten. Er zal in de lezing aandacht zijn voor de toepassingsmogelijk­heden, verkrijgbaarheid, grondsoort, standplaats, moeilijkheidsgraad, vermeerdering, lectuur enz. Het zijn vaak planten waardoor men de bloeitijd in tuin of kas kan vervroegen of verlaten in tijden dat er niet (meer) zoveel te zien is. Ook is de kleur en vormenrijkdom vaak verrassend groot. In deze lezing wisselen soms de opnames van in cultuur zijnde en in het wild gemaakte opnames elkaar af.
8. Tuinen in Duitsland
Deze digitale lezing gaat over een aantal tuinen van de vele tuinen die in Duitsland te vinden zijn. Het zijn particuliere tuinen, botanische tuinen en bv. tuinen die door de EEG in het leven zijn geroepen als “Garten ohne Grenzen” in Saarland en Rheinland- Pfalz, met een paar over de grens in Frankrijk. De tuinen zijn bezocht van het voorjaar bv. Rhododendron tuinen in het noorden van Duitsland tot in de herfst van tuinen in Thuringen. Het is een zeer kleurrijke lezing met veel verschillende onderdelen die in de tuinen aanwezig kunnen zijn, als veel één jarigen, vaste planten en houtige gewassen.
9. Beroemde botanische en particuliere tuinen in Duitsland
Duitsland kent vele botanische tuinen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Vaak met een eigen karakter en Nationale collecties van bepaalde geslachten van kruidachtige en houtige gewassen. Ook zijn er meestal tropische kassen aanwezig met bepaalde planten soorten als Orchideeën, Cactussen en Tropische plantensoorten voor sier en gebruik. We bezoeken de prachtige Barok tuinen van Herrenhausen in Hannover en in Berggarten met zijn vele tropische kassen en thema tuinen zoals vele vaste planten borders. Park der Garten in Bad Zwischenahn met zijn 90 modeltuinen. Botanische tuinen in Bonn en Keulen. Europa’s grootste Rosarium in Sangerhausen met 8.500 verschillende soorten rozen. In het Nationaal Park Hoch Harz een rotstuin met bergflora op 1140 meter hoogte waar men met een stoomtrein naar toe kan. We bezoeken ook particuliere tuinen in Borken-Weseke, Hilden en Wernigerode.
Back To Top