Voor een leuk uitje: Tuinen & Arboretum Trompenburg staat het weekend van 8 en 9…
Biologische ongediertebestrijding
Een collectie succulenten zonder beestjes die je planten kwaad doen is bijna onmogelijk. Je kan preventief veel planten in een mineraal substraat zetten, zodat je planten in ieder geval al veel minder last van wortelluis zullen hebben. Maar er blijven genoeg schadelijke plagen over.
De meest hinderlijke plaag voor mijn planten is wolluis. Gelukkig kan ik deze vrij makkelijk te lijf met een eigen mengsel, zodat ik de plant spuit op de plek waar ik wolluis ontdek. Hiervoor maak ik een mengsel van de helft spiritus, de helft water, en een scheutje afwasmiddel. Daarnaast doe ik er ook nog twintig druppels van een geconcentreerd bestrijdingsmiddel van Ecostyle erbij, dat je bij elk tuincentrum kan kopen. Maar je moet er dan wel actief attent op zijn en snel handelend moet optreden.
Ik heb de indruk dat mijn mengsel ook wel redelijk tegen spint werkt, maar aangezien het vooral symptoombestrijding is, is de schade van spint vaak al permanent gedaan. Misschien is het beter om in plaats van symptomen te bestrijden, de planten preventief te wapenen tegen beestjes. Een product als Admire kan helpen. Maar dit product, en veel soortgelijke producten, zijn uit de handel gehaald of zullen binnenkort uit de handel gehaald worden. Niet echt een aan te raden optie.
Een alternatief kan zijn om een biologische bestrijding in te voeren, met behulp van insecten. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet uit eigen ervaring hierover kan vertellen. Interessant, ja. Maar in de praktijk al uitgevoerd, dat nog niet. Wel is dit iets dat ik serieus wil overwegen. Ik heb in ieder geval een aardig – maar zeer basaal – idee welke insecten hiervoor geschikt moeten zijn.
Hieronder een zeer klein overzicht van de meest interessante soorten ten behoeve van succulentenbescherming, die voor particulieren te verkrijgen zouden moeten zijn in de vrije handel:
Cryptolaemus montrouzieri
Deze kever is met name geschikt voor de bestrijding van wolluis. Wel zal deze soort herhaaldelijk geintroduceerd moeten worden in de broeikas.
Atheta coriaria
Met name geschikt tegen wortelluis.
Hypoaspis miles
Erg geschikt tegen de Sciara-vlieg, en tegen mijt. In principe erg effectief tegen all soorten plagen die succulenten teisteren.
Amblyseius andersoni
Met name geschikt in de bestrijding van spint. Deze roofmijt hoeft niet perse hernieuwd geintroduceerd te worden. Ook wanneer er een tijd geen voedsel beschikbaar is in de vorm van spint, kan deze roofmijt prima overleven in de broeikas.
Al deze insecten zijn in principe te koop. Heel goedkoop zullen ze niet zijn, denk aan vijftig tot honderd euro voor ‘een portie’, welke kan bestaan uit enige honderden tot duizenden plaagbestrijdende insecten. Het is een investering, dat zeker! Voor mij dusdanig dat ik dit idee nog even zal laten broeden.
Ik hoor uiteraard erg graag van anderen of zij het inzetten van insecten als biologische plaagbestrijding hebben uitgevoerd, en wat de resultaten hiervan zijn geweest. Ik zou zeggen, laat een bericht achter bij dit artikel!