Skip to content

Great Dixter: mijn inspiratiebron voor de tuin

Door de Covid-19 maatregelen zijn we zeer beperkt in onze reismogelijkheden. Dat is jammer. Aan de andere kant moeten we voorzichtig blijven en op onze gezondheid en die van anderen letten. Gelukkig hebben we de verhalen en foto’s van eerdere reizen.

Het najaar is voor mij het jaarlijks moment om door de tuin te lopen voor een terugblik op afgelopen jaar: wat is gaan groeien, wat niet en wat past waar wel of niet. Om te kunnen bepalen wat ik zou willen aanpassen. Er is altijd wel een plekje dat in de praktijk anders uitpakt dan dat je vorig najaar had bedacht. Ik ben niet iemand voor wie de planten netjes moeten groeien, zodanig dat ze in de borders en bakken elkaar niet raken en dat je er tussendoor kan schoffelen. Ik kijk toch anders naar tuinen, die ook een plek moeten zijn voor de dieren, uiteenlopend van bijen, zweefvliegen, andere insecten, spinnen, allerlei vogels tot kleine zoogdieren, ja zelfs voor slakken. Het neigt wat dicht te groeien.

Een aantal jaren geleden bezochten we tijdens onze zomervakantie Great Dixter House and Gardens in Rye in East Sussex (Engeland). Great Dixter is de creatie van Christopher Lloyd (1921-2006). Christopher was tuinarchitect en schreef ook over dit onderwerp. De tuinen rond het huis zijn naar zijn ontwerp of naar zijn ideeën. Het rondlopen hier was een mooie ervaring en ik zag het ene moois na het andere. Ik zei ook hard op wat ik mooi vond en wat ik graag zou willen. Mijn vrouw reageerde nuchter met de opmerking dat al dat moois niet in onze tuin paste of ik moest mijn oog laten vallen op de tuinen van Kasteel Het Loo in Apeldoorn. Daar zouden al mijn plannen en wilde ideeën wel in passen. Een paar jaar geleden zijn we verhuisd naar een huis met een grotere tuin die ik geheel naar eigen inzicht vanaf nul kon inrichten. Geïnspireerd door de tuinen van Great Dixter ben ik aan de slag gegaan. Helaas is ons terras te klein om een groot aantal potten met succulenten te plaatsen zoals ik in Great Dixter had gezien. Maar ja, ik moet wat te wensen overhouden.

Meer informatie over Great Dixter House and Gardens vind je op https://www.greatdixter.co.uk/.

Tekst en foto’s: Peter Knippels
Back To Top