Skip to content

Ben ik een trendwatcher?

Door Loes Jap-Tjong.

Een trendwatcher is iemand die in staat is om voor de troepen uit te denken en (te voelen) dus al heel vroeg aangeeft wat de trend in bijvoorbeeld de mode wordt of voorvoelt in welke kleuren we ons interieur in de komende jaren zullen gaan verven met de daarbij behorende accessoires. Of wat de thema’s in de politiek of persoonlijk leven worden ……

trend 2
Een deel van een paginagroot artikel over cactussen in het trendy interieur in de Gelderlander van 15 november 2013.
trend 4
Euphorbia en cactus tussen de artikelen in een kledingzaak
Een cactuspot van Copier uit 1930, in Den Haag te koop.

 

Ik matig me dit niet aan, hoewel …..Ik keek met veel interesse en bewondering naar het live interview met Lidewij Edelkoort. Zij was vorig jaar een van de Zomergasten van het gelijknamige VPRO programma. Zij is een veel gevraagd spreker, die vooral op modegebied de trends aangeeft. Zo heeft zij een spraakmakende lezing gehouden in januari jl in Parijs over de veranderende trends in de modewereld. ‘Geen grote collecties meer, maar individuelere mode. Een andere bekende trendwatcher is Adjiedj Bakas. Hij komt uit Suriname. Nationaal en Internationaal wordt hij uitgenodigd om zijn visie te geven. Ook wordt hij ‘de trendwatcher des vaderlands’ genoemd (vergelijkbaar met ‘de denker der vaderlands’, ‘de dichter des vaderlands’). Hij is een veelzijdig man en voorspelt trends op het gebied van de gezondheid, Banken, voedsel, ICT enz. Hij heeft een optimistische visie. Met betrekking tot de crisis voorspelt hij: “we kunnen weer in de 2e gouden eeuw belanden, mits we de juiste keuzes maken”. Twee grote namen op het gebied van het voorzien van trends. Een fascinerend beroep met een ietwat geheimzinnig aspect: voorspellen. In mijn bureaula zag ik onlangs een knipsel liggen uit de Gelderlander van november 2013. Het was een van de eerste knipsels waarbij ik dacht hee ”de cactus duikt op in trendy interieurs”. Zo omschreef de krant het gebruik van cactussen in het interieur. Een metershoge Euphorbia in een pot van autoband zou werkelijk helemaal in en hip zijn.Toen bedacht ik al dat ik hier een column aan wil wijden. Waar komt de interesse voor deze planten nu plotseling vandaan terwijl het aantal actieve hobbykwekers terug loopt. Wat gek eigenlijk…Of heeft liefde voor cactussen en vetplanten iets te maken met economische crisestijd. In de jaren dertig ( de grote crisis) was er immers veel belangstelling voor deze planten en het kweken hiervan. 2013 was ook een crisisjaar.

trend 5
Ook bij H&M tassen, slippers, toilettasjes en …..
trend 6
Ook in De Bijenkorf combinaties van cactus en mode.
trend 7
….zelfs telefoonhoesjes met cactusmotief.

Daarna kwam ik cactussen en andere vetplanten steeds meer tegen op interieurfoto’s. Totdat zelfs in Trouw gevraagd werd om over je ervaringen, je omgang met deze planten te vertellen. Hierop werd in grote getale gereageerd, meldde Trouw. Zou een cactus die jarenlang bij je in huis staat, zonder dood te gaan, toch eigenlijk populairder zijn dan verwacht????

Begin mei gingen we een weekendje naar Den Haag. Voor een shopaholic als ik soms ben, is Den Haag natuurlijk a place to be. Maar wat te doen met een partner die dat helemaal niet ziet zitten winkelen in een drukke stad. Liever de kas in gaat en…….

trend 1
Badhanddoek bij H&M.
trend 8
Overal cactussen bij de afdeling damesmode van De Bijenkorf in Den Haag.

De oplossing werd als volgt gevonden: mij viel ineens op dat diverse winkels, restaurants afbeeldingen lieten zien van cactussen. Ik stimuleerde mijn partner om foto’s hiervan te maken. We raakten samen steeds meer geboeid door het verschijnsel.  Zelfs de Bijenkorf toonde metershoge afbeeldingen van ….(U weet ik ben niet goed in namen, maar het was een vetplant lijkend op een cactus). Het is duidelijk een trend die na 2013 helemaal doorgebroken is.

Ook in de kledingwinkels. H&M heeft zelfs een hele serie artikelen waarop diverse cactussoorten afgebeeld zijn.

We zagen badhanddoeken, toilettassen (kochten er een), slippers, sjaals allemaal voorzien van …Hij maakte foto’s en ik keek de kledingrekken door. Is dat geen mooi compromis????

Zo werd het winkelen toch een gezamenlijke activiteit en klopte mijn gevoel van 2013 dat er een trend aan zat te komen. Grappig. En nee ik matig mij niks aan…………

Back To Top