Skip to content

Rob Feuth: Ik Prik

Ongetwijfeld heb jij het ook meegemaakt: als je zegt dat je cactussen als hobby hebt, vragen mensen of je ook een stekelig persoon bent.

Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, al worden sommige hobby’s geassocieerd met bepaalde typen mensen. Modelspoorliefhebbers worden vaak gezien als oude lullen, en dat gold ook voor cactusliefhebbers. Maar dat is aan het veranderen.

Ik ga even voorbij aan de discussie over stekels en doorns. Hier wil ik graag een lans breken voor stekelige mensen. Mensen die iets eigens hebben, die niet doorsnee zijn, die niet meelopen met allerlei hypes etc..  Ik heb het gehad met naargeestige mensen die vinden dat iedereen gelijk moet zijn, zich aan etiquettes moet houden, zich fatsoenlijk moet gedragen, blank moet zijn of zelfs Arisch. Ik gun graag “iedere gek zijn gebrek” in de wetenschap dat die mensen vaak juist andere uitzonderlijke eigenschappen hebben die interessant of zelfs belangrijk zijn.

Stekelige mensen zijn dus niet mensen met een kort lontje. Dat kom je juist vaak tegen bij de naargeestige mensen. Die roepen dat vluchtelingen hun dochters gaan verkrachten. Die gunnen afwijkende mensen geen gelijkwaardige plek in het leven, en waar dat toe kan leiden weten we sinds Parijs.

Ik houd van mensen met een hobby, die zich ergens in verdiepen en zich uitzonderlijke kennis of vaardigheden eigen maken. Daar heb ik bewondering voor. Soms gaat het zo diep dat ze het contact met de wereld een beetje kwijt raken. Dat laatste is niet zo handig en schiet liever niet te ver door, maar ik vergeef het ze graag.

Voor mezelf zie ik dat niet als ideaal. Ik houd er graag een heleboel hobby’s op na, zoals camperreizen, meubelmaken, klussen in het Franse huis, lezen, muziek en natuurlijk modelspoortreinen (dus toch een ouwe lul ! en ja, ook wel eens wat wereldvreemd). Maar dat gaat natuurlijk ten koste van de diepgang, dus een expert word ik nooit ergens in.

Zo, nu kennen jullie me een beetje en weten jullie wat je in de toekomst kunt verwachten, want ik ga met enige regelmaat een column schrijven voor de Succulenta-website. En daarin heb ik me tot doel gesteld om onze hobby te verbinden met al die gebeurtenissen in de buitenwereld. En ja, ik hoop ook dat jullie mijn stukjes een beetje leuk vinden. Graag neem ik de complimenten in ontvangst (bescheiden ben ik ook niet), en als jullie het niets vinden, dan gaan jullie gewoon met witte vlaggetjes zwaaien zoals bij Real Madrid.

Tot blogs, Rob Feuth

Back To Top