Skip to content

Cactusprullaria

De cactus lijkt een populair onderwerp in winkels tegenwoordig. Het is u misschien ook al opgevallen? Ik hoor al enige jaren van anderen dat er steeds meer cactusgerelateerde producten in de winkels liggen. Maar ik kom niet zoveel in winkels dat mij dat soort dingen zouden opvallen. Wat ik nodig heb, haal ik altijd in dezelfde winkels; dingetje A altijd in winkel A, en dingetjes B en C in winkel B. Dan ontgaat je waarschijnlijk wel eens wat. Ik loop meestal direct naar waar ik verwacht dat het is – en kijk meestal niet om mij heen naar wat anders – en dan maar snel naar de kassa, uitgang en frisse lucht. Ik houd niet van winkelen…

Maar door een recente verhuizing na negentien jaar in mijn oude huisje gewoond te hebben, was ik gedwongen om mijn tijd en geld aan winkelen te besteden. Immers, het bankstel dat ik negentien jaar geleden van mijn ouders mee kreeg toen ik op mijzelf ging wonen (toevallig een cactusgroen gekleurde bekleding), was toen al een half versleten afdankertje. Na nog negentien jaar onder mijn zorg was het ondertussen toch wel erg afgeleefd. En dat gold voor meer spullen in mijn oude huisje. Een nieuw huis, dan is dat ook een mooi moment om ook maar eens wat nieuws in huis te halen. Sowieso wat spullen erbij is geen overbodige luxe, want ik ging van 42 vierkante meter naar 91 vierkante meter woonruimte. Zonder een extra stoeltje of lamp is zo’n nieuw huis dan toch wel akelig leeg.

Ik kwam uit bij de Kwantum om daar wat rond te kijken wat een aanwinst zou kunnen  zijn. Een bank zocht ik nog, en jaloezieën. Meteen viel mij op dat er inderdaad veel cactusprullaria te koop was. Bij de Kwantum in ieder geval, maar dat zal bij andere winkelketens niet anders zijn. Bij een snelle blik om mijn heen troffen mijn ogen direct diverse cactuskussentjes, cactusgordijnen, cactustafelkleden, cactusprenten en -posters, cactusglazen, cactuskaarsen, cactusbehang, nepcactussen en andere cactusvormige dingen waarvan ik zelfs geen idee heb wat het nou eigenlijk was. En dan heb ik ongetwijfeld nog het een en ander gemist. Toch wel opvallend dat een echte cactus vooralsnog daar niet te verkrijgen was.

 

Ook opvallend dat elke representatie een daadwerkelijk stereotype cactus betrof; een bolcactus, of een zuilcactus met kandelaararmen. Met de al een paar jaar gaande rage van ultrasucculenten zoals Lithops en Conophytums in China zou je verwachten dat levende stenen ook hier het gewone publiek enorm zou kunnen aanspreken. Misschien bewaart men dat nog even voor een rage voor volgend jaar…?

Nou heb ik de jaren zeventig niet bewust meegemaakt; toen scheen de cactus ook erg populair geweest te zijn. Of het in die tijd commercieel ook zo werd uitgebuit weet ik niet. Toen ging het in ieder geval de cactusverenigingen en de cactusevenementen nog aardig voor de wind. Ben benieuwd of dat zich ook in de huidige tijd zou kunnen voordoen en ik ben benieuwd of de al jarenlang gestage afname van verenigingsleden en afname in het aantal cactusevenementen zich zou kunnen herstellen. Als men tenminste niet bang is voor echte stekels.

Zie de volgende link voor nog veel meer cactus bij Kwantum

https://www.kwantum.nl/search?location=searchtext=cactus

(Ik heb het – naast de nuttige dingen voor mijn huis – trouwens kunnen houden bij een enkel groene cactusglas…)

Back To Top