Skip to content

Lithops

lithops 2
Twee maande oude zaailingen in een 5,5 cm potje

Lithopsen zijn leuke planten in bijna alle mogelijke kleuren en met vele soorten tekening. Ze stammen allemaal uit Zuid-Afrika.

De laatste jaren is het aanbod door commerciële kwekers flink toegenomen. Vaak wordt een flink aantal zaden uitgezaaid in een 8,5 cm plastic potje. Na een paar jaar is de oppervlakte van het potje geheel bedekt door de plantjes en kan het geheel verkocht worden. In plaats van lelijke plastic potjes wordt ook wel gebruik gemaakt van veel fraaier ogende terracotta schalen. Meestal zijn de plantjes van één soort maar soms wordt ook gemengd zaad gebruikt zoals op de grote foto te zien is. Dat oogt best wel vrolijk. Volgens een kenner zijn de lithopsen op deze foto allerlei varianten van Lithops julii.

 

lithops 3
Lithops optica cv ‘Rubra’, twee maanden oud

Verzorging: in de winter droog houden. In mei langzaam beginnen met watergeven en in september weer afbouwen. In de winter, bij een temperatuur van ongeveer 10 °C  verschrompelen de oude bladparen en worden nieuwe gevormd. Als de plant het goed heeft vormt hij meerdere koppen.

De bloei valt in de nazomer en de bloemen zijn wit of geel.  Als de plant in de groeitijd verschrompelt, doet licht nevelen wonderen. Zaaien gaat prima. Volgens de boeken moet de zaaitemperatuur rond de 16 °C liggen. Bij hogere temperaturen zou de kieming slecht zijn. Mijn ervaring is dat de opkomst bij 25 °C tot 30 °C ook prima is.

 

O ja, Lithops betekent: op steen gelijkend, maar dat wisten jullie allemaal al lang natuurlijk.

Back To Top