Skip to content

Crassula lanuginosa var. pachystemon

lanuginosa 2

De grote foto toont, flink vergroot, een zich in tweeën vertakkende scheut van dit fraaie plantje (uiterst rechts op de kleine foto). Het breedste deel op de foto (bovenaan) is in werkelijkheid maar 2 cm. Ik kocht het plantje op de ELK in Blankenberge. De verkoper was kwekerij ‘Cactus Landes’ uit Frankrijk (in de buurt van Bordeaux). Deze kwekerij had een stand met heel veel crassula’s, echeveria’s andere vetplanten en ook cactussen. Alles keurig verzorgd, aantrekkelijk geprijsd en van een geprint naametiket voorzien. Toch twijfel ik wel aan de naam, niet de soortnaam, maar de variëteit. Mijn plantje heeft blaadjes van 12 mm lang, 6 mm breed en ongeveer 3 mm dik. Dat past precies op de beschrijving van de typesoort. De variëteit pachystemon zou grote afgeronde blaadjes hebben, maar dat eerste gaat voor mijn plantje dus absoluut niet op.

Overigens betekent lanuginosa wollig en dat slaat natuurlijk op de behaarde blaadjes. Pachystemon betekent met dikke meeldraden. Ik heb nog geen bloei gezien dus of dat werkelijk zo is heb ik nog niet kunnen verifiëren. De kleine witte bloempjes staan op een spaarzaam vertakte eindstandige bloemstengel.

De plant is afkomstig van de heuveltoppen aan de oostkaap van Zuid Afrika. Daar groeit ze tussen de stenen. Een plant die er veel op lijkt is Crassula hirtipes (ook bekend als C. hystrix).

Wat de kweek betreft. Volle zon, zuinig met water en voeding. Schijnt bijna winterhard te zijn.

Back To Top