Skip to content

Crassula barklyi

bark 2Dit is een compact groeiende kleine winterbloeier. Een scheut bestaat uit een aantal als dakpannen dicht op elkaar gepakte blaadjes waardoor je de stengel absoluut niet meer kunt zien. Deze groeiwijze heeft de plant gemeen met een aantal andere soorten zoals bijvoorbeeld C. columella, C. columnaris, C. alpestris en C. pyramidalis. De blaadjes zijn voorzien van roodbruine stippen.

Als je de foto’s bekijkt dan kun je begrijpen dat de plant in het Engels ook wel ‘bandaged finger’, (vinger in het verband) heet. Andere namen zijn ‘leather button plant’ en ‘rattlesnake crassula’ (ratelslang crassula). In liefhebberscollecties vind je de plant vaak onder de ongeldige naam Crassula teres.

Opmerkelijk aan mijn exemplaar is dat de plant deze winter opvallend bark 3felrood gekleurde bloemknoppen vormde, gevolgd door rozerode bloemen.

Er is op de foto nog net te zien dat de helmknoppen lichtgeel zijn. De bloempjes verspreiden een lucht die ik niet als onprettig ervaar. Er zijn andere crassula’s waarvan ik de bloemen ronduit smerig vind ruiken. In tegenstelling tot sommige andere crassula’s gaat deze plant niet dood na de bloei en dat is natuurlijk een groot voordeel. Ook is C. barlyi zo niet zo gevoelig voor cultuurfouten als bijvoorbeeld C. pyramidalis.

Crassula barklyi is afkomstig uit Zuid Afrika (West Namaqualand, grenzend aan de Westkaap)

Back To Top