Skip to content

Zaadlijst Mesa Garden 2016 online

De zaadlijst van Mesa Garden 2016 is weer gepubliceerd: www.mesagarden.com.

Mesa Garden is een gerenommeerde zadenleverancier. Met name de selectie in mesemzaden is groot, en wordt in de kringen van mesemliefhebbers zeer gewaardeerd. Niet alleen de keuze in soorten en variëteiten is groot, ook worden de meeste soorten met habitat-informatie geleverd. Een must voor de succulentenpuristen onder ons en zeker een aanrader hier zaden te bestellen!

Helaas is het duidelijk dat ook de prijzen bij Mesa Garden in een paar seizoenen rap zijn gestegen. Waar veel soorten drie jaar geleden nog 0,85 dollar waren, de laagste prijs, is deze laagste prijs ondertussen al 1,10 geworden. Dat tikt aan als je vijftig soorten afneemt… Ook de huidige koers tussen euro en dollar is niet gunstig voor Europeanen die met de euro wensen te betalen.

Bij een aantal soorten, met name onder de mesems, is de vraagprijs exorbitant gestegen. Ook Lithops is een stuk duurder geworden, sommige soorten wel een dollar per portie duurder. Gezien de enorme vraag vanuit China is dit misschien niet onverwacht. Toch denk ik dat Mesa Garden moet oppassen om de vaste klanten niet teveel af te gaan schrikken. De prijzen van de andere zaadlijsten zijn in de afgelopen jaren niet of slechts zeer miniem gestegen. Succulenta bijvoorbeeld houdt nu al jaren een prijs van 0,40 euro per portie aan in haar zaadlijst, en ook MSG houdt al jaren 0,30 Britse pond per portie aan. Toegegeven, Succulenta en MSG zijn geen commerciële zaadlijsten. Maar maakt dat een klant veel uit?

Er zijn meer zaadlijsten in omloop, die wèl in meer of mindere mate commercieel zijn, waarvan een aantal hiervan ook zeker hun verdiende respect onder de liefhebbers begint te krijgen, zoals het ook door mij zeer gewaardeerde ADBLPS uit Frankrijk. Ook vanuit Tsjechië verschijnen meerdere zeer interessante zaadlijsten. Qua prijs vergeleken met Mesa Garden in ieder geval al superieur! Op het gebied van mesems biedt de zaadlijst van Mesemb Study Group toch ook een aardig alternatief, hoewel deze alleen voor leden beschikbaar is. Ook vanuit Duitsland met Köhres en Piltz is er stevige concurrentie, en ook vanuit Nederland mogen we het grote aanbod van met name Zuid-Amerikaanse cactussen inclusief uitvoerige habitat-informatie van Ludwig Bercht niet vergeten! Bercht is naar mijn mening in aanbod qua Zuid-Amerikaanse cactussen Mesa Garden misschien al wel gepasseerd.

Aangezien de meeste zaadlijsten in november en december worden gepubliceerd, valt Mesa Garden daarmee aardig laat in het seizoen dankzij haar vaste publicatie in begin januari. De concurrentie heeft de mogelijkheid puur en alleen op basis van prijzen al de mogelijkheid de klant voor de neus van Mesa Garden weg te kapen. Wat betreft mesemliefhebbers, mag Mesa Garden nog gerust zijn. Alle uitstekende zaadlijsten vanuit Tsjechië bevatten vooralsnog vooral cactussen, en nauwelijks succulenten uit Afrika.

Ondanks dit persoonlijk gemopper blijft Mesa Garden natuurlijk een subliem verkooppunt van succulentenzaden, en vooralsnog puur op een groot soortendiversiteit en uitvoerige habitat-informatie nog onovertroffen! En ook voor mijn persoonlijke passie op het gebied van succulenten, de mesems en de ‘andere’ Zuid-Afrikaanse (bol)succulenten, blijft Mesa Garden een verleidelijke grote luxe snoepwinkel.

Back To Top