Skip to content

Pelecyphora aselliformis: de pissebedcactus

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAls je naar de grote foto kijkt snap je meteen waarom deze cactus in alle talen ook bekend staat als de pissebedcactus. De botanische naam aselliformis betekent ook letterlijk: met de vorm van een pissebed. De geslachtsnaam Pelecyphora (= bijldragend) is gegeven vanwege de bijlvormig samengedrukte tuberkels.

Het plantje van de grote foto was op het moment van fotograferen 6 jaar oud en het had toen een diameter van precies 2 cm bij een hoogte van 3,5 cm. Ze kunnen een hoogte van 10 cm bereiken bij een diameter van 5,5 cm. Dan gaan ze ook spruiten. De eerste bloemen kunnen na een jaar of vier verschijnen in de schedel. Ze zijn ongeveer 3 cm breed en karmijnviolet. Ze zijn zelfsteriel dus voor zaadwinning heb je 2 planten nodig. Om de zaden te vinden moet je na een jaar of 2 eens de leesbril opzetten en ergens halverwege de inmiddels doorgegroeide plant net boven de areolen gaan zoeken. Met een puntig pincet kun je ze dan uit de verdroogde zaadbesjes wegpeuteren (ongeveer 10 per besje).

 

 

Digital StillCamera

Pelecyphora aselliformis is niet moeilijk te kweken en ook absoluut niet kougevoelig. Wel zo veel mogelijk zon. De plant groeit boven 1800 m rond de Mexicaanse stad San Luis Potosi.
De plant staat bekend als middel tegen koorts en reumatische pijn en schijnt ook een antibiotische werking te hebben. Daarom wordt de plant verzameld en verkocht op de lokale markten. Daarnaast sneuvelen er door stadsuitbreiding steeds meer groeimogelijkheden. Zodoende behoort P. aselliformis tot de meest bedreigde cactussoorten.

 

 

 

 

 

Back To Top