Skip to content

Copiapoa haseltoniana

Nu de Covid-19 maatregelen zijn versoepeld, kunnen we weer reizen. Helaas kunnen we nog niet naar alle landen en bestemmingen. Aan de andere kant moeten we voorzichtig blijven en op onze gezondheid en die van anderen letten. Gelukkig hebben we de verhalen en foto’s van eerdere reizen.

De copiapoa’s in Chili groeien langs de kuststrook, zo ongeveer vanaf Fray Jorge tot aan Tocopilla, met de stad Ciopapo ongeveer in het midden. In 2011 was ik in de gelegenheid om met enkele cactusvrienden deze streek in Chili te bezoeken. Het is een prachtige reis geworden, waarbij we de van de meeste copiapoa’s heel veel hele mooie foto’s hebben kunnen nemen. Voor dit stukje dacht ik terug aan die ene copiapoa waarvoor ik een stuk omhoog heb moeten klimmen om de foto te kunnen nemen die ik persé wilde maken.

Vanaf Taltal richting Paposo zie je na ongeveer 10 km, vooral bij Planta Paposo, een grote hoeveelheid mooie groepen planten. Deze planten noemden wij oorspronkelijk Copiapoa cinerea var. gigantea, zoals genoemd in The Cactus File Handboek 4 door Graham Charles. Ik kende deze planten zelf onder de naam Copiapoa haseltoniana. Zoals de foto’s laten zien groeien de planten tot bijna in de oceaan en aan de andere kant tot aan de bergen. Op de plek kon ik echter de door mij gewenste foto niet maken. Dat gebeurde op een andere plek niet ver hier vandaan, waar de planten boven op een kleine helling langs de kust stonden. Het was even klimmen, maar ik ben best trots op het resultaat.

Overigens is de officiële naam van deze soort volgens de CITES Checklist (2nd ed.) nu Copiapoa cinerea subsp. haseltoniana. Het is bijna niet te geloven dat deze soort sterk verwant is aan Copiapoa krainziana, die ook in de buurt van Taltal voorkomt. Maar over deze soort meer in een volgende aflevering.

Tekst en foto’s: Andre van Zuijlen
Back To Top