Skip to content

Mammillaria hernandezii

hernandezii 2
Close-up van de bedoorning

Deze prachtige klein blijvende mammillaria is relatief nieuw, want ‘pas’ in 1983 beschreven. De plantjes worden in de natuur niet groter dan 2,5 cm (diameter en hoogte). De doorntjes die enigszins kamvormig aan de iets wollige areolen staan, zijn ongeveer 2 mm lang.

De plant is niet zo gemakkelijk in de cultuur, vooral ook omdat de soort de eigenaardigheid heeft om in de winter te (willen) bloeien. De paarsrode bloemen zijn behoorlijk groot voor zo’n klein plantje, tot ongeveer 2 cm lang en 2,5 cm in diameter, ongeveer even breed als de plant zelf dus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nog closer up.

In 2010 wist ik via Mesa Garden een portie zaden te bemachtigen. Zaad wordt niet zo heel veel aangeboden want de soort is cryptocarp, dat wil zeggen dat de zaadbes in de plant blijft zitten en dat je de zaden er met een pincet uit moet zien te peuteren. Dat heeft de soort gemeen met Mammillaria theresae die er ook wel op lijkt.

Van die portie zaad hield ik 2 plantjes over die het goed deden En reeds in de late herfst van 2013 vertoonden beide wat bloemknoppen. Omdat ik bang was dat er in de kas niet veel van terecht zou komen heb ik de plantjes toen in huis gehaald. Helaas vielen ze ten prooi aan spint en dat had ik natuurlijk veel te laat in de gaten. Einde oefening.

Toen we in mei 2015 met de afdeling Nijmegen in de prachtige kas met dito verzameling van Frans Peeraer waren, zag ik daar een geënt exemplaar bij de afdeling verkoop. Ik kon het niet laten om deze aan te schaffen. En nu maar hopen dat ik deze wel in leven houd.

Back To Top