Skip to content

Verkade aquarellen in het Zaans Museum

Het Zaans Museum presenteert in 2020 het hele jaar de botanische verzamelalbums van Verkade. In drie opeenvolgende intieme tentoonstellingen toont het museum de originele aquarellen met bloemen en planten waarop de albumplaatjes gebaseerd zijn. Tussen 1903 en 1995 gaf Verkade 35 verzamelalbums uit, waaronder de botanische albums Cactussen, Vetplanten, Bloemen in onze tuin en Kamerplanten. Deze albums zijn in 2020 afwisselend van elkaar te zien in het Zaans Museum, beginnend met Cactussen en Vetplanten vanaf 14 februari 2020.

Urban Jungle
Planten zijn weer volop in de mode. Twintigers en dertigers creëren massaal een ‘Urban Jungle’ in huis. In de jaren dertig van de vorige eeuw waren planten ook zeer geliefd. Voornamelijk cactussen en vetplanten waren een belangrijk onderdeel van het interieur. Dit was de aanleiding voor het verschijnen van de Verkade albums Cactussen in 1931 en Vetplanten in 1932. Het album Kamerplanten was al in 1928 verschenen.

Markante Nederlandse cactusnamen
De albums Kamerplanten, Cactussen en Vetplanten zijn geschreven door Adriaan Johan van Laren (1874-¬1953), de beheerder van de Amsterdamse Hortus Botanicus. Van Laren voorzag de cactussen en vetplanten van Nederlandse namen, zoals de bekoorlijke-dwergtoortscactus, wollige pruikcactus of scharlaken struikdikblad. Graficus en schilder Jac. J. Koeman was verantwoordelijk voor de vormgeving van de albums. De plaatjes zijn vervaardigd door Jan Voerman jr. en vader en zoon Cornelis en Henricus Rol. Zij schilderden naar levende planten in de kassen van de Hortus Botanicus in Amsterdam, bij een gespecialiseerde kweker in Den Haag en naar botanische platen in de collectie van een verzamelaar. Voor plantenliefhebbers en kwekers bleken de albums een prachtig naslagwerk.

Botanische activiteiten voor de hele familie
Heb jij groene vingers? Bij de albums worden gedurende het jaar botanische activiteiten georganiseerd. In de voorjaarsvakantie maak je een eigen Verkadekwartet, geïnspireerd op cactussen en vetplanten. Ruil tijdens het kwartetten jouw Verkadeplaatjes; net als vroeger! Het actuele programma vind je op de website van het Zaans Museum.

Originele aquarellen
Het Zaans Museum toont de originele botanische albums vanaf 14 februari 2020. Wanneer in de lente alles in bloei staat, staat het album ‘Bloemen in onzen tuin’ centraal. Dit najaar is het album ‘Kamerplanten’ te zien. Op deze manier staat de intieme ‘Albumafdeling van Verkade’ in het Zaans Museum in 2020 geheel in het teken van bloemen en planten.
– 14 februari – 5 april 2020 Cactussen (1931) en Vetplanten (1932)
– 7 april – 19 augustus 2020 Bloemen in onzen tuin (1925)
– 21 augustus – 16 december 2020 Kamerplanten (1928)

Back To Top