Skip to content

Open de Hortus!

Een oproep van de Hortus Botanicus Amsterdam:

Het voorjaar is aangebroken, de tuin ontluikt, en wij als Hortus missen de bezoekers. We zullen allemaal wel hetzelfde voelen: het wordt tijd dat de Hortus weer opengaat.

Een jaar geleden startte de eerste coronasluiting, en inmiddels zitten we al ruim drie maanden in de derde sluitingsperiode. Jullie zullen begrijpen dat deze sluitingen een impact hebben op de organisatie. Wij zijn voor 85% van onze inkomsten afhankelijk van bezoekers. En die zijn er niet. Het afgelopen jaar misten we meer dan 60% van onze bezoekers. En met de sluiting in dit eerste kwartaal zit het gemiste aantal inmiddels op 200.000. Dat is bijna een vol jaar aan bezoekers.

Financieel is dit zwaar. Vanuit de Hortus wordt er overal aangeklopt voor steun. We hebben gelukkig respons gekregen van de gemeente en enkele fondsen. Dat is fijn, maar niet voldoende. De Hortus is een culturele instelling die altijd voor het overgrote deel in haar eigen inkomsten kon voorzien. De stichting ontvangt geen BISregeling of rijkssubsidie. Normaal gesproken geen probleem, maar hierdoor kan de Hortus ook geen aanspraak maken op de extra ingezette financiële steun voor de cultuursector. Ondertussen zoeken voortdurend naar mogelijkheden voor kostenbesparing.

Onlangs deed onze directeur Carlien Blok een oproep in de pers; Open de Hortus, geef Amsterdammers de ruimte. Overvolle stadsparken geven duidelijk aan dat Amsterdammers naar buiten willen. Laten we alle buitenruimte die we hebben, gebruiken. Al helemaal wanneer in deze ruimtes een bezoek keurig gereguleerd is: met een beperkt aantal mensen per tijdslot, toezicht op afstand houden en een aangepaste en veilige routing.

Hoe kan u als partner de Hortus steunen?
De Hortus doet een oproep aan het publiek, vrienden en partners om ons te steunen, met donaties of door ‘kaartjes voor later’ te kopen. Op de website www.dehortus.nl/open-de-hortus vindt u alle donatiemogelijkheden.

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, helpt het ook als jullie onze campagne ook delen in jullie netwerk. Als je de Hortus online volgt kan je de posts van de Hortus delen. Ook wanneer je adressen/contacten hebt naar wie het persbericht kunnen sturen, horen we dat graag.

Hopelijk mag de Hortus snel weer open. Dank jullie wel!

Back To Top