Skip to content

Enige opmerkingen over het geslacht Massonia

Het geslacht Massonia is momenteel volop in ontwikkeling en er is momenteel veel onduidelijkheid welke soorten er onder het geslacht Massonia vallen. Onlangs zijn er wel wat nieuwtjes bekend die ik u niet wil onthouden.

 

Massonia roggeveldensis

In de zomer van 2015 heb ik twee planten onder de naam Massonia sp. Roggeveld aangeschaft. Dit is een plant dat waarschijnlijk tot een nieuwe soort zou worden beschreven. Ondertussen is gebleken dat dit daadwerkelijk gebeurd is.

Deze soort heet nu officieel: Massonia roggeveldensis.

Iedere liefhebber van Zuid-Afrikaanse bolsucculenten die geïnteresseerd is in zaden van deze plant, doet er verstandig aan de lijst van gratis zaden en zaden ter ruil op het forum van Succulenta in de gaten te houden. Ik verwacht dat in de loop van het voorjaar ik hier zaden van kan aanbieden. Afgelopen herfst heb ik mijn planten met elkaar kruisbestoven, en op het moment van schrijven zijn de zaadcapsules in ontwikkeling.

 

Massonia tenella / Massonia citrina

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOok nieuws vanuit African Bulbs in Zuid-Afrika is dat zaden die zij enige jaren geleden hebben gedistribueerd onder de naam Massonia tenella een andere soort blijkt te zijn. Het blijkt dat deze zaden Massonia citrina zijn.

Deze plant heb ik ook. Ook deze plant heb ik afgelopen zomer aangeschaft, toen het nog in zomerrust was en niet meer was dan een bolletje onder de grond. Het waren planten van (bijna) bloeibare leeftijd die voortkwamen uit zaad van African Bulbs. Sinds oktober was de bloemknop in ontwikkeling, maar deze is pas eind januari voor het eerst geopend. Het bleek een gele bloem te zijn, met een limoen / citroen-achtige geur.

Het is niet zo gek dat een plant onder de naam M. tenella zolang onduidelijk bleef. In de afgelopen paar jaar heb ik hier nauwelijks informatie over kunnen vinden. Het is pas sinds kort dat ik er foto’s van heb kunnen vinden op de site van de Pacific Bulb Society. Hier is te zien dat de bloemwijze erg verschilt ten opzichte van mijn voorheen M. tenella, en de getoonde foto’s zijn tot heden nog maar de enige foto’s die ik heb gezien. Maar hierop gebaseerd klopt het dat de plant zeker geen M. tenella is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOngelukkig genoeg was dit de tweede keer al dat ik een plant aanschafte onder de naam M. tenella. Beide keren betrof het planten die in de zomer in rust waren. Dus dan is het lastig zeker weten of je de juiste hebt voordat de plant volledig ontwaakt is uit de zomerslaap in het najaar. Onlangs heb ik via zaadleverancier ADBLPS zaden van M. tenella kunnen aanschaffen. Na navraag bij ADBLPS om een foto van een moederplant, kreeg ik een foto te zien die sterk overeenkomt met de foto’s op de site van de Pacific Bulb Society. Hoopgevend!

 

 

 

 

Massonia bifolia / Whiteheadia bifolia

Ook nieuws over Massonia bifolia. Deze soort is een aantal jaar geleden van het geslacht Whiteheadia naar Massonia verschonen. Maar nu heeft men M. bifolia weer naar Whiteheadia verschoven. Niet vreemd, gezien de duidelijk andere structuur van de bloemwijze vergeleken met andere Massonia-soorten. Hoe dan ook, het blijft een mooi plant verder prima past bij Massonia, en dat ik waarschijnlijk nog steeds stiekem gewoon een Massonia zal blijven noemen.

Foto links: Bloem van Whiteheadia [Massonia] bifolia
Foto rechts: Een Whiteheadia [Massonia] bifolia in bloei, met een door dorst hangend bladpaar

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

Back To Top